Postoje neki električni uređaji koji imaju status saveznika i partnera u vođenju svakog domaćinstva. Jednostavno se naviknemo da su tu, na dohvat ruke. A kada naš ključni saveznik prestane da radi, ne znamo šta da radimo. Često zaboravljamo da je i tim električnim partnerima potrebna adekvatna nega i redovno održavanje.

Jedan takav uređaj, vredan pomena jeste veš mašina. I dok su ranije bile sastavni deo imućnijih porodica, danas je situacija znatno drugačija, pa je veš mašina danas dostupna skoro svima. Savremene veš mašine su znatno jednostavnije za korišćenje. Prve električne mašine nastale su u prošlom veku, a sa napretkom tehnologije, razvijali su se i različiti modeli ovog električnog uređaja. Od jednostavnijih modela za korišćenje do malo složenijih mašina koje imaju i komplikovaniji program za upotrebu. Kako se tehnološka revolucija nastavlja, tako se stvaraju novi modeli. Postoje mašine gde se pranje može unapred zakazati. Poslednja novina u svetu električnih uređaja – veš mašine gde pranje traje samo 12 minuta.

Veš mašinu treba redovno čistiti

Međutim, veš mašina nije večna i ima svoj rok trajanja. Da bi se što više održala u svom radu, potrebna joj je adekvatno održavanje i redovan servis pregled. Većina savremenih prodavnica bele tehnike nudi uslugu servis i popravka veš mašina.

Prva i osnovna stvar jeste uklanjanje kamenca koji može biti njen prvi neprijatelj koji stvara dodatnu štetu. Fiokice u kojima se sipaju prašak i omekšivač jesu pravo mesto okupljanja bakterija i buđi. Ne treba zaboraviti na obode pregradica, jer se prašak i tu može zadržati. Jednom u mesec dana očistite fiokice i njihove obode. Još jedno mesto o kome posebno treba voditi računa jeste guma na vratima same mašine. Može se desiti da se višak vode i prljavštine zadrži upravo na tom mestu.

Vodite računa o količini veša koju perete

Do kvara može doći, ako se ne povede računa i o filteru veš mašine. Filter skuplja komadiće tkanine i sve ono što bi zapravo moglo da zapuši pašinu. Obratite pažnju na količinu veša koji perete. Lako može doći do preopterećenja. Neka to uvek bude srazmerno, ali isto tako vodite računa da mašina i ne bude baš prazna, jer to nije dobro za njen bubanj.  Mašinu ćete čistiti srazmerno korišćenju. Što je često upotreljavate, to ćete i češće morati i da je čistite.

Jednom godišnje je vodite u servis za veš mašine, čak i ako radi kao da je kupljena tog dana. Redovni pregledi uz redovno održavnje produžiće vek trajanja ovog električnog uređaja. Bojler, električni špored i veš mašina postaju obavezni električni uređaji u svakom domu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *