Vraćanje prirodnim materijalima u okviru uređenja enterijera nešto je što je svakako popularno poslednjih godina.

Drvo apsolutno dominira u svakom segmentu i vrlo je traženo, bilo da je reč o nameštaju, policama, elementima za stan,  parketu i ostalim detaljima.

Upravo su jednostavniji elementi od drveta preuzeli primat nad svim ostalim i to se može smatrati vrlo pozitivnim trendom. Kada je reč o parketu, postoji više razloga zašto je hrastov parket najpopularniji i zašto bi trebalo da se odlučite za njega, ukoliko planirate ovu vrstu investicije za vaš dom.

Kvalitet hrastovog parketa

Kada razmišljate o kupovini parketa, prvo treba da razmišljate o kvalitetu. Hrastov parket jednako kvalitet, to treba da znate. Pre svega, samo drvo hrasta je izuzetnog kvaliteta i tvrdoće, zatim je dobra stvar što je on lako tehnički obrađuje, otporno je, može da se boji i lakira i naravno da se lepi. U različitim segmentima hrastovo drvo ima primenu upravo zbog ovih svojstava.

Hrastovo drvo se ne koristi samo za parket, već se primenjuje i pri izradi nameštaja, ali i ostalih stvari pogodnih za dom, ali i šire. S obzirom da su vrlo poznati kvaliteti hrastovog drveta, njega u poslednje vreme ima sve manje, tako da može u nekim slučajevima biti malo skuplji.

parket-compressed

Ne menja vremenom

Dobro je znati da kada kupite nešto da će vam to trajati. Hrastov parket nema tendenciju da propada tokom vremena, da se ima neka prirodna oštećenja, da se troši i slično. Jedino što je moguće da se dogodi da hrastovim parketom, jeste da on nakon više godina promeni boju.

Međutim, ta promena nije toliko vidljiva i to gotovo da u nekim slučajevima ne može ni da se primeti. Sva druga prirodna habanja u ovom smislu ne postoje. Na hrastov parket ne utiče vreme ni godine.

Otporan na oštećenja

Već je rečeno da je hrastov parket otporan na prirodno starenja, ali treba napomenuti i da je hrastov parket otporan i na fizička oštećenja. Naravno da treba da vodite računa o vašem parketu i da će se on pohabati ukoliko ga ne održavate pravilno. Međutim, zaista treba da ga toliko zapustite i da bi se promene na njemu uočili. Zapravo hrastov parket je izuzetno optoran, što znači da je otporan i na mnoga intenzivna fizička oštećenja. Tako da je hrastov parket generalno idealan parket za svaku porodicu.

Hrastov parket najduže traje

Dobra stvar kod hrastovog parketa jeste ta što on veoma dugo traje. Kada jednom kupite i namestite hrastov parket, apsolutno ste mirni, možda čak i čitavog života. Naime, hrastov parket može da traje i do 30 godina, a da za tih 30 godine nema niti jednu popravku. Sada vam je verovatno jasnije zašto se mnogi opredeljuju upravo za ovu vrstu parketa. Hrastov parket je parket koji najduže traje, koji se ne menja vremenom i koji je otporan na mnoga fizička oštećenja.

Postoji više vrsta hrastovog parketa

Već je napomenuto da hrastov parket može da bude na ceni. Ipak treba da znate da hrastov parket estetski vrlo lep, ali i da postoji više vrsta. Razlike u vrstama hrastovog parketa su minimalne. Zapravo je razlika u prirodnim šarama na njemu. Hrastov parket najboljeg kvaliteta ne sadrži prerane šare i njegova boja je ujednačena, sve one klase ispod sadrže čvoriće i određene šare, ali to je sve prirodno, tako da je apsolutno prihvatljivo.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *