lampe

Prilikom uređenja enterijera, pored podova, zidova i nameštaja, kao ključnih segmenata, naročito se obraća pažnja i na detalje. Upravo zahvaljujući njima prostor može biti i funkcionalniji i lepši, zanimljiviji, odnosno sa posebnim šarmom.

PRAKTIČNA ULOGA

Stone lampe mogu biti različitih modela, veličina, materijala, dezena, te tako svaka može pronaći svoj put i postati deo enterijera različitih stilova – od onih tradicionalnije uređenih, pa sve do veoma modernih i minimalističkih. Međutim, bez obzira na njen izgled, kao i enterijer, njihove su uloge već duže od veka potpuno iste: stonim lampama osvetljava se prostor. Zamenjujući centralno svetlo, koje je često jako ili neprikladno u svim momentima, stone lampe pružaju specifičnu nijansu veštačkog svetla, koja je vrlo prijatna i romantična. One stoga utiču na funkcionalnost prostora – omogućuju lakše cirkulisanje i obavljanje brojnih aktivnosti tokom večeri i noći. Posebno su korisne lampe koje se nalaze na radnim stolovima i koje usmerenim snopom svetla olakšavaju posao, učenje, čitanje, šivenje ili neku drugu aktivnost koja zahteva preciznost.

ESTETSKA STRANA

Nezanemarljiva je činjenica da stone lampe umnogome utiču na enterijer svake prostorije i da upravo one mogu biti onaj neobični ili osvežavajući detalj. Usled toga se neretko kombinuju sa lusterima, podnim lampama, usaglašavaju se sa jastučićima ili vazama, saksijama. Svojom bojom, oblikom i veličinom, kao i dizajnom, mogu biti toliko upečatljiv aksesoar svakog prostora, kao kakav umetnički komad. Zahvaljujući njima, i kao predmetima i zbog svetla koje odašilju, prostor deluje ušuškanije, toplije, dinamičnije, odnosno, jednom rečju: ispunjenije. Osim toga, one dnevnim i spavaćim sobama unose notu topline, radnim sobama ozbiljnosti, kuhinjama praktičnosti. Načelno, zbog svoje svrsishodnosti, podesne su za odaje različite namene, ali utiču na estetiku svake, kako svojim izgledom, tako i igrom svetla koju pružaju.

dnevna-soba-klasicni-stil

ŠIROK IZBOR MODELA

U zavisnosti od stila uređenja neke prostorije, potreba i navika ukućana koji u njoj obitavaju, odnosno ličnog ukusa, trenutnog trenda, a katkad i cene, biraju se različite stone lampe. Osim što se mogu naći u svim bojama i njihovim nijansama, kao jednobojne, dvobojne ili šarene, sa suptilnim ili ekstravagantnim motivima, klasičnim ili neobičnim, mogu biti izrađene i u mnogim veličinama od najrazličitijih materijala. Te tako mogu biti kako od keramike, drveta, metala, plastike, dok se abažuri nalaze i od istog materijala, ali i od stakla, tkanine, kartona. Njihov dizajn je takođe šarolik, te se mogu naći i u starinskom stilu, ali i kao veoma moderne, na primer poput reflektora. Svakako, modeli se razlikuju i po intenzitetu svetla jer neke stone lampe prevashodno imaju dekorativnu ulogu.

KAKO ODABRATI?

Stona lampa bira se pre svega naspram namene prostorije, ali i njene veličine, boja koje dominiraju, načina uređenja, ali i potreba i navika ljudi koji u prostoru obitavaju. Takođe, važno je i mesto na kojem ćemo je držati, tj. da li će doći do izražaja – na polici, komodi, stočiću. Tako ćemo, na primer, za dečju sobu najpre izabrati stonu lampu sa dečjim motivima i u veselijim i intenzivnijim bojama, dok su za dnevnu sobu podesnije one kasičnijih boja i ozbiljnijeg dizajna. Važno je samo pri odabiru sagledati sve ove aspekte.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *