Kako se približava taj veliki dan kada će dete iz kreveca za bebe preći u dečji krevet, roditelji moraju da krenu u kupovinu novog komada nameštaja.

Međutim, ono što je naizgled delovalo kao lak zadatak u praksi se pokazuje kao vrlo komplikovan proces.

Kakav krevet za dete izabrati, šta krevet treba da ima, a šta treba izbegavati? Šta jedan dečji krevet čini kvalitetnim?

Nijedan roditelj ne želi da kupi nekvalitetan prvi krevet svom detetu, pogotovo zato što dete raste i sve utiče na njegovo zdravlje i razvoj. Uz udoban krevet, detetu će biti lakše da se navikne na prelazak iz kreveca. Na vreme se informišite o tome na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine kreveta za dete, da ne biste završili sa nimalo jeftinim, neupotrebljivim delom nameštaja sa kojim ne znate šta da radite.

Prilikom kupovine kreveta za decu treba obratiti pažnju na budžet kojim raspolažete, prostor u kom možete taj krevet da smestite, izgled i veličinu kreveta, kao i na uzrast vašeg deteta i vremenski period tokom kog će krevet biti korišćen.

deca na krevetu

1. Veličina kreveta za decu

Postoje kreveti koji su napravljeni samo za vrlo malu decu, u periodu kad iz kreveca prelaze u krevet. Ima i onih koji se mogu transformisati i menjati kako vaše dete raste, neki čak toliko da u njima mogu spavati i kad budu tinejdžeri.

Prilikom izbora veličine kreveta treba uzeti u obzir stambeni prostor kojim raspolažete. U svakom slučaju, možda su najbolji kreveti za decu oni koji se mogu modifikovati kako vreme prolazi. Ukoliko želite da menjate izgled dečije sobe u budućnosti i želite da dečiji krevet bude samo to – dečiji krevet, onda nije loša opcija odlučiti se za neki manji, šarenog dizajna, koji ćete kasnije zameniti.

Takođe, mnogi smatraju da je sigurnije da mala deca spavaju u malom krevetu kod kog ne postoji veliki razmak između poda i samog dušeka, kako bi se smanjila opasnost od potencijalnog pada. Manji kreveti često imaju i dodatne ivice, odnosno ogradice, sa strane kako bi još više osigurali da dete ne može da padne tokom sna.

Deca školskog uzrasta bez problema mogu spavati u dečjem krevetu regularne veličine. Ukoliko se odlučite za veći dečji krevet, uzmite u obzir da bi dušek trebalo menjati na osam do deset godina, kako bi udobnost i bezbednost kreveta uvek bile na istom nivou.

Treba obratiti pažnju i na to da li detetu kad spava treba više prostora ili pak lakše zaspi u manjem krevetu.

2. Izgled dečjeg kreveta

Dečji kreveti mogu biti dizajnirani i izrađeni na bezbroj načina. Klasični drveni kreveti su najuniverzalniji i nikad ne izlaze iz mode. Ako kupujete jedan krevet koji možete prilagođavati uzrastu vašeg deteta i planirate da ga koristite godinama, onda je možda najbolje odlučiti se upravo za drveni, i to od što kvalitetnijeg materijala.

Sa druge strane, deci će se verovatno više svideti kreveti za decu koji na sebi imaju njihove omiljene junake iz crtanih filmova ili neke zanimljive dečje šare, a da ne govorimo o krevetima napravljenim u raznim oblicima, poput auta, krune, itd. Iako će ovakve krevete deca brzo prerasti i verovatno će im se sve manje sviđati kako rastu, u prvom trenutku mogu da im pomognu da prebrode strah od samostalnog spavanja, odnosno spavanja u mraku.

3. Praktičnost kreveta za decu

Jasno je da kreveti što su neobičnije i šarenije dizajnirani, to će biti manje praktični. Ukoliko ste u potrazi za dečjim krevetom koji neće biti samo krevet nego vam može poslužiti i u neke druge svrhe, onda obavezno obratite pažnju na dečje krevete sa fiokom.

Naime, u toj fioci može da se nalazi dodatni dušek, pa tako dobijete dodatni ležaj ukoliko vam u goste dolazi neko sa detetom manjeg uzrasta ili ukoliko vaše dete želi da kod njega prespava drug ili drugarica iz vrtića. Ukoliko je fioka prazna, bez dušeka, može biti iskorišćena kao ormar, odnosno mesto za odlaganje stvari. To može značiti, posebno ako živite u malom stanu, odnosno u maloj kući.

4. Dodatni troškovi prilikom kupovine dečjeg kreveta

Često nije slučaj da možete da uđete u prodavnicu nameštaja ili dečje opreme i odjednom kupite sve što vam treba da biste opremili dečju sobu. To važi i za kupovinu dečjeg kreveta. Postoje mnogi dodatni troškovi i treba se spremiti na to.

Na primer, dešava se da je potrebno dokupiti dušek, madrac i naravno dečju posteljinu, ćebad i jorgan u odgovarajućoj veličini. Što su ovi „dodaci“ kvalitetniji, onda su i skuplji, a da ne govorimo o markiranoj posteljini sa likovima iz crtanih filmova.

5. Uložite u dobar dušek.

Najbolji dušeci su oni koji pružaju dobru potporu telu deteta, udobni su i otporni na vatru (da, i na to treba obratiti pažnju). Kako deca rastu čak i dok spavaju, za njihov pravilan razvoj neophodan je dušek koji im samo može pomoći, a nikako naškoditi. Takođe, što je bolji dušek, to će dete bolje i duže spavati.

Ne preporučuje se da kupujete polovni dušek, posebno ako ga kupujete preko interneta i ne možete videti kako on zaista izgleda.

Poželjno je da dušek kupite u radnji i proverite da li ima sertifikat koji potvrđuje da je prošao kroz sve potrebne kontrole.

Dobar savet je da uz dušek kupite i poseban pokrivač koji će ga štititi od mogućih fleka i oštećenja koja mogu nastati, što nije retkost kad je o deci reč. Ti posebni pokrivači su dobri jer ih jednostavno možete ubaciti u veš mašinu i rešiti problem, dok bi fleku sa dušeka već bilo teže očistiti i ukloniti.

6. Kupite krevet za dete bez stresa!

Kupovina kreveta za dete bi trebalo da bude radostan događaj i jedna od prvih prekretnica u životu vašeg deteta. Ne dozvolite da vas iznerviraju sitnice i da se izgubite u šarenolikoj ponudi raznoraznih kreveta. Pre odlaska u kupovinu odlučite otprilike koju veličinu i kakav izgled kreveta želite, pa nakon što na taj način suzite pretragu izaberite ono što najbolje odgovara vama i vašem detetu.

Tranzicija iz kreveca u pravi krevet može biti stresna kako za roditelje tako i za dete, ali izborom pravog kreveta sav stres može da se izbegne.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *