klima2Rashlađivanje u letnjim danima u zivodima sopstvenog doma nikada nije bilo lakše s obzirom na dostupnost rashladnih uređaja na svetskom, pa i na našem tržištu. Ipak, jedan beleži kontinuirani rast godinama unazad zbog mnogobrojnih prednosti koje nudi, dostupnosti i pristojne cene. U pitanju je klima uređaj.

Mnogi kao njegu glavnu prednost ističu činjenicu da može da bude dobar saveznik i leti i zimi što znači da ima višestruku funkciju. 

KAKO ODABRATI NAJADEKVATNIJU?

U svim radnjama koje se bave prodajom i distribucijom kućnih aparata, bele tehnike, moderne tehnologije i drugih sličnih proizvoda možete naći i ovaj proizvod. S obzirom da postoje različiti modeli, od različitih proizvođača (manje ili više poznatih) i sa različitim komponentama i funkcijama, ne bi trebalo da bude problem da se nađe najadekvatniji. Logično,  sve navedenoutiče i na cenu. 

Prvo na šta treba obratiti pažnju su je to da proizvođač bude iole poznat, a onda obratite pažnju i na kapacitet hlađenja i grejanja koji se bira u odnosu na veličinu prostora za koji je namenjen.

Treba razlikovati i klasične on/off modele od onih sa novom inverter tehnologijom koje imaju karakteristike koje im omogućavaju da štede struju i pružaju ujednačenu temperaturu i veći komfor. 

Obratite pažnju i na energetsku efikanost koja je najčešće i glafički prikazana nalepnicom. One koje imaju bolju energetsku klasu više štede struju. 

Većina prodavnica ponudiće vam i besplatu ugradnju ako kod njih kupite svoj idealan uređaj, a uz to ćete dobiti i garantni list. 

OSNOVNA PRAVILA UPOTREBE

Da bismo uživali u svim blagodetima ovog uređaja u dužem vremenskom periodu važno je da se pridržavamo nekih osnovnih pravila kada je upotreba u pitanju. Osnovne podatke o radu i korišećnju dobićete od prodavaca u radnji, ali je zato mnogo bolje da pre prve upotrebe pročitate uputstvo koje ide uz njega. 

Temperaturu podešavajte po sopstvenom osećaju i potrebi, ali vodite računa da ne preterate u razlici spolja i iznutra. 

Sve funkcije koje su vam potrebne nalaze se na daljinskom upravljaču, zato je važno i da sa njim rukujete ispravno. I za to ćete dobiti adekvatno uputstvo. Dve najvažnije stvari kada je daljinski upravljač u pitanju su – određivanje režima (grejanje ili hlađenje) i podešavanje temeperature koju želite da postignete. 

SERVIS KLIME I KONTINUIRANO ODRŽAVANJE

Kontinuirano održavanje podrzumeva da se odradi redovan godišnji servis klime, a uz to da se na svaku promenu koja može ukazivati na krav ili teškoće pri radu blagovremeno reaguje. Važnost godišnjih servisa klima ogleda se u tome što oni doprinose pravilnom radu iste, ali što je još bitnije utiču na kvalitet vazduha prostorije. 

Servis klime podrazumeva poslove koji se tiču pregledanja, čišćenja, dezinfekcije i popravke po potrebi. Čiste se filteri i tzv. saća, zatim se čisti i kadica, vrši se bakterijska dezinfekcija i dopuna gasa tj. freona po potrebi.

S obzirom da rasprostranjenost ovog uređaja kod nas, širilo se i tržište registrovanih servisa klime po svim većim, srednjim i manjim gradovima naše zemlje. Glavne delatnosti za koje su registrovane ove firme odnose se na montažu, opravku, servis klima i demontažu.  

A zaključujemo da su dva ključna razloga za redovno održavanje – prvi se tiče kvaliteta vazduha koji udišemo dok je uređaj u radu, a drugi je taj što se redovnim održavanjem omogućava nesmetan protok vazuduha i pravilan rad. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *