Postoji nekoliko glavnih razloga zbog kojih biste svoje dete trebali da upišete u vrtić, a ne da ono ostaje kod kuće sa starijima, odnosno sa dedama, babama i ostalom bližom rodbinom.

Privatni vrtići Vam stoje na raspolaganju i oni su tu da Vam pomognu u svim neprijatnostima i situacijama za koje mislite da još niste spremni. Ukoliko se odlučite da upišete svoje dete u privatni vrtić – podsticaćete nekoliko pozitivnih stvari kod deteta, koje su u vezi kako sa prisološkim, tako i sa fizičkim stanjem.

Socijalizacija u privatnim vrtićima

Jedan od, svakako, najbitnijih razlog zbog kojih biste trebali da upišete svoje dete u privatni vrtić je socijalizacija. Socijalizacija je potrebna svakom detetu, kao i odraslom čoveku. Sama socijalizacija počinje već u vrtiću i u predškolskim ustanovama. U vrtiću će Vaše dete biti u mogućnosti da nauči različite obrasce društveno prihvatljivog načina ponašanja. U interakciji sa vršnjacima će naučiti kako se treba lepo ponašati, kako treba lepo da pita ukoliko mu je nešto potrebno, poštovaće tuđu ličnost, da nije ono samo, da njegove potrebe nisu jedine i najvažnije. U socijalizaciji dece u vrtićima bitnu ulogu igraju i vaspitači. Njihovi principi rada su od ogromnog značaja, jer kada njih deca prihvate na odgovarajući način – tada će tek socijalizacija dostići željeni i potreban nivo. Na taj način se izgrađuje jedan poseban odnos na relaciji vaspitač – dete, a isto tako se grade i odnosi između dece unutar grupa.

people-1560569_1920-compressed

Samostalnost

Uz socijalizaciju, dete u privatnim vrtićima stiče i samostalnost koja je krajnje neophodna kako bi se opstalo u grupama, kasnije u odeljenjima i tako dalje u budućnosti. To je zapravo, veština koja je potrebna za život. Deca u početku sve rade uz pomoć svojih roditelja. To postepeno mora da se prevaziđe, a najbolja i najsigurnija stvar za to je učenje samostalnosti od malih nogu. Na početku se uče kako sami da peru svoje zubiće, kako da operu pravilno i samostalno ruke. Odnosno, pored samog pravila – deca uz pomoć svojih vaspitača stiču i radnu naviku, i generalno se navikavaju na određene stvari od najranijeg doba. Deca koja nisu samostalna imaju problema sa snalaženjem u kasnijem periodu života, pa je iz tog razloga to neophodno steći već u vrtiću.

Privatni vrtići odgovaraju deci na sva moguća pitanja

Ne može svaki roditelj da zna sve, i u tom slučaju su vaspitači i ljudi koji se bave ovom decom Vama na raspolaganju, kada dete dođe i krene da postavlja pitanja na koja Vi nemate odgovore. Slobodno se javite vaspitačima privatnog vrtića i oni će uraditi sve što je u njihovoj moći, odnosno, trudiće se da pronađu odgovore za sva dečija pitanja. Pošto vrtići prate određeni program, koji je propisan od strane Ministarstva prosvete, deca stiču različita znanja i veština iz razlih oblasti. To su na primer – slova, brojevi, osnove iz istorije, geografije, biologije… Sve to deci pomaže čak i u kasnijem školovanju, jer su već unapred stekli određena znanja. Deca u privatnim vrtićima su stimulisana, motivisana i na taj način su spremna da istražuju svet.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *