U eri sveprisutne špijunske opreme, koja je dostupna i jednostavna za korišćenje, naravno da je očekivano pomisliti da i nas neko prisluškuje. Ne treba naravno ići u paranoju, jer je to strah koji vas može ograničavati, ali svakako treba biti na oprezu.

ometaciUkoliko smatrate da postoji razlog zašto bi neko mogao da vas prisluškuje ili da vas neovlašćeno snima, onda treba da povedete računa. Ili naravno ukoliko postoje neke informacije koje želite da zadržite samo za sebe, odnosno potrebno je da ih delite sa uskim krugom ljudi. Upravo tako nastaje i potreba za ometačima. Međutim, ne koriste samo pojedinci ometače, već ih koriste i institucije, a postoji mnogo razloga. Od fakulteta koji žele da spreče prepisivanje i korišćenje bubica, do nekih drugih institucija koje su na oprezu zbog važnosti informacija koje se tamo dele i čuvaju.

Pre svega, treba da budete upoznati sa osnovnim funkcijama i osnovnim karakteristikama ometača špijunske opreme, kako biste bili sigurni da li ovi ometači i vama trebaju.

Čemu služe ometači?

Pre svega, treba odgonetnuti glavno pitanje, a to je – svrha ometača špijunske opreme. Jedim delom možete i da pretpostavite o čemu se radi. Dakle, oni blokiraju rad drugih uređaja. Međutim, zašto nam je to bitno? Bitno je zato što su ometači špijunske opreme napravljeni tako da blokiraju rad bilo koje špijunske opreme, poput bubica, prisluškivača, gps lokatora i razne druge opreme, koja za cilj ima neku vrstu praćenja i prisluškivanja. Potreba za ometačima špijunske opreme javila se upravo zbog toga što je prisluškivanje sve učestalije i ne samo prisluškivanje, nego generalno korišćenje špijunske opreme u razne svrhe. Nekada se špijunska oprema zloupotrebljava i naravno da ne postoji poverenje, te su nekada zaista neophodni ometači.

Gde se najčešće primenjuju?

Ometači imaju široku primenu gotovo kao i sve druge vrste špijunske opreme. Pre svega, ometači se koriste kako bi blokirali rad mobilnih telefona i to na mestima gde njihova upotreba nije dozvoljena. Kako su često ljudi nedisciplinovani i zaborave ili jednostavno ne žele da isključe telefon tamo gde on nije dozvoljen, nadležni moraju da pribegavaju drugim sredstvima, odnosno ometačima. Dakle, to znači da se ometači obično postavljaju u bioskopima, pozorištima, nekim zdravstvenim, državnim institucijama i slično. Sa druge strane, na fakultetima se radi na tome da se spreči korišćenje bubica i svih drugih nedzovoljenih sredstava, te se naravno ometači špijunske opreme postavljaju i tu.

Kada je u pitanju poslovno okruženje, onda se obično samo u nekim prostorijama u firmi postavljaju ometači. Nekada se to radi kako ne bi dolazilo do ometanja sastanka, a nekada se radi, kako u toj prostorji ne bi bilo prostora za bilo kakva prisluškivanja, jer se tu pregovara o veoma važnim poslovima.

Kada su u pitanju privatna lica, oni obično koriste ometače špijunske opreme u kolima, jer pretpostavljaju da ih neko možda prati. Naime, u službenim kolima se često instaliraju gps lokatori. Nekada to poslodavci i naglase, a nekada i ne žele da kažu, te stoga svako privatno lice može da koristi ometač špijunske opreme, jer jednostavno želi da se zaštiti od bilo kakve vrste praćenja. Takođe, ometači se koriste i u privatnim kolima, za slučaj da postoji sumnja da ih neko prati.

Osnovne vrste ometača?

Osnovna podela ometača jeste na fiksne i prenosive ometače. Kao što možete I da pretpostavite fiksni ometači ne mogu da se pomeraju i ostaju tu gde i postavite, dok prenosivi ometači mogu da se pomeraju, jer imaju bateriju, koja se puni povremeno. Na prenosivim ometačima funkcioniše sistem mobilnog napajanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *