Grčka je omiljena destinacija za letnji odmor, kako naših tako i evropskih turista, ali se u njenoj bogatoj ponudi po svemu izdvaja Krit. Čarobno ostrvo na međi Afrike, Azije i Evrope, Krit predstavlja posebno iskustvo za svakoga, bez obzira da li tragate za ludim noćnim provodom, pravim porodičnim odmorom, plažama koje oduzimaju dah ili se pak svrstave u turiste koji vole da posećuju kulturno-istorijske znamenitosti.

Čarobne plaže

Na krajnjem jugu Grčke, Krit je ostrvo koje zapljuskuju talasi Sredozemnog mora. Bogato je divnim plažama koje vas neće ostaviti ravnodušnim i učiniće da mu se ponovo vratite, a mi među njima izdvajamo samo neke.

Pre svih, Krit je čuven po svojoj plaži Falasarni, koju odlikuju potpuno prozirna voda koja se preliva u svim nijansama plave, sa sitnim peskom u boji zlata. Na ovom delu Krit se pokazuje u svom punom sjaju, jer mu nedostaje klasična turistička ponuda koja podrazumeva mnogobrojne ležaljke i glasnu muziku, ostavljajući vam da uživate u čistoj prirodi. Pored toga, Falasarna je proglašena za najčistiju plažu u Evropi.

Krit se izdvaja i po plaži Preveli, koja se takođe smatra oazom palmi na ovom ostrvu. Ona izgleda baš kao fotografija sa razglednice, a boja mora je ovde nestvarnih zelenih nijansi.

Uz ove dve, treća plaža koja Krit čini zaista magičnim mestom jeste plaža Elafonisi, koja je zapravo minijaturno ostrvo. Sa Krita se do njega može doći brodom ili čak peške, jer je sa njim povezano plitkim grebenom. Odlikuje ga, takođe, nestvarno prozirna voda, a poseban ugođaj stvara boja plaže, koja se preliva u pink nijansama zbog koralnog kamena.

Bogata istorija

Krit spada u ona mesta koja se nazivaju kolevkom civilizacije, i zaista je, pre svega, bogat mestima u vezi sa antičkom kulturom. Pre svih, tu su ostaci čuvenog lavirinta u kome je živeo Minotaur, mitsko biće koje je pobedio Tezej.

Krit se takođe može podičiti i Knososom, drevnim gradom minojske civilizacije, a taj prostor se često vezuje iza mitsku Atlantidu.

Krit je ostao bogat istorijskim događajima i nakon antike, jer su predstavnici svih civilizacija i istorijskih perioda na njemu ostavljali traga. Između ostalog, Krit je bio pod Rimljanima, Vizantincima, Turcima, Mlečanima, sve dok u dvadesetom veku nije konačno ušao u sastav Grčke, a o tome govore i mnogobrojni istorijski spomenici na samom ostrvu.

Noćni provod

Sve one koji na letnjem odmoru tragaju za ludim noćnim provodom Krit neće razočarati. To pogotovo važi za Malju, britansko letovalište u kome žurka zaista traje čitav dan. U istom stilu. Letovanje na Kritu može ponuditi i Hersonisos, holandsko letovalište u kome je sve podređeno Holanđanima, ali mu zato ne manjka dobrog provoda kako na plaži, tako i u samom letovalištu.

Porodični odmor

Ako ste više za miran odmor ili pak putujete sa porodicom, ne brinite – Krit je odlično rešenje i za vas. Hanja i Retimno mesta su koja vam mogu pružiti udobnost i mir, dok ćete preko dana biti zabavljeni istraživanjem ostrva.

Krit jeste poznat po svojim plažama, ali i netaknutoj prirodi i seocima u kojima možete isprobati autentičnu grčku kuhinju, te će ovaj odmor svakako ostati nezaboravan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *