Razvoj savremene tehnologije doneo je revoluciju u naše živote. Olakšani su nam mnogi svakodnevni poslovi, a javila su se i potpuno nova zanimanja. Mnogi mladi danas odlučuju se za poslove vezane za razvoj novih tehnologija i rad u virtuelnom svetu. Svake godine sa fakulteta i visokih i srednjih škola izlaze kadrovi koji žele da se ostvare u svom poslu i daju doprinos napretku tehnologije i društva u celini. Bezbroj je vrednosti koje nosi ova revolucija, ali nismo ni svesni koliko loših i potencijalno opasnih strana može da ima.

Omladina nekad i sad

Mlade generacije danas ne mogu da zamisle kako se nekada živelo bez interneta, mobilnih telefona, tableta, računara. Život bez „informacija“ za njih ne bi bio život. Dan nije dobar ako se ne započne na društvenim mrežama i pričom sa virtuelnim prijateljima. Slikanje svakodnevnih aktivnosti i postavljanje na internet je „obaveza“ svake mlade osobe. Nažalost, ovako funkcioniše današnja omladin, a ranije je bilo potpuno drugačije. Deca su se igala po ceo dan, jurila po dvorištima i parkovima, igrala žmurke i klikera. Dečija vriska i osmesi bili su na sve strane. Danas je slika drugačija. Školarci sa slušalicama u ušima i mobilnim telefonima u rukama sede po parkovima i igralištima, slušaju muziku i slikaju se u najrazličitijim pozama da bi bili što više „lajkovani“ i tako popularniji u društvu.
Viber, Facebook, Twitter, Instagram i ostale društvene mreže veoma su popularne među omladinom. Zato je špijuniranje vibera, ali i ostalih društvenih mreža veoma popularna metoda zaštite dece.

Mane savremene tehnologije

I pored svih prednosti, nove tehnologije imaju podosta i mana. Osim otuđenosti i asocijalnosti, sve češće i depresije, koja se javlja prekomernom upotrebom interneta i savremenih uređaja za komunikaciju, tu su i brojne opasnosti koje vrebaju. Kako se tehnologija razvija za boljitak čovečanstva, tako postoje i oni koji ne prezaju ni od čega kako bi to zloupotrebili i prigrabili ličnu korist. Praćenje i prisluškivanje mobilnih telefona je danas lakše nego ikad. Na internetu možete lako naći sve informacije o ovome. Prisluškivanje vibera, facebook-a, čitanje e mail-ova i ostalih aplikacija je postalo vrlo lako, naročito ugradnjom tzv. špijunskih softvera. Čak i skidanje slika za snalažljive hakere nije problem. Privatnost je izgubila svaki smisao.

Prednosti

Iako je strašna pomisao da neko još možda osim vas ima pristup vašem ličnom mobilnom telefonu ili tabletu, da lako može doći u posed informacija koje su vam od značaja, tako i vi možete da iskoristite ovakve softvere za svoju korist. Ukoliko primetite da se vaše dete ponaša neuobičajeno, pa želite da otkrijete o čemu je reč, špijuniranje naloga na društvenim mrežama i mobilnog telefona otkloniće sve vaše sumnje. Na ovakav način i vaš bračni partner može biti uhvaćen u preljubi ili možete utvrditi da niste imali razloga  za sumnju i nastaviti dalje sa svojim svakodnevnim aktivnostima.

Oprez

Uzevši u obzir mane i prednosti, dolazimo do zaključka da svakako treba da koristimo savremene tehnologije i internet, jer je to jedno polje beskrajnih mogućnosti za razvoj i napredak nas lično, a i drštva. Edukacija je ključna, te stoga naučite kako bezbedno da koristite svoje uređaje i uživajte u čitanju i gledanju svojih omiljenih sadržaja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *