Kako nam predstoji jesenja sezona i učestale kiše, tako i mi moramo da se prilagođavamo nastalim promenama. Ono što karakteriše jesen jesu i učestale gužve na putevima u užim delovima grada, ali i na međugradskim deonicama. Naravno, posebno su te gužve izražene petkom i nedeljom, kada ljudi odlaze ili pak dolaze u grad. Iako ne deluje kao strašna, kiša može da pravi mnogo velike probleme u saobraćaju, a pojedini vozači nemaju predstavu koliko ona može biti opasna. Kiša u kombinaciji sa gužvom na putevima, zaista može da prouzrokuje saobraćajne nesreće, ukoliko niste dovoljno obazrivi i ne ponašate se kako je propisano. Takođe, često mogu da se dese određeni kvarovi, da dođete u situaciju da na sred puta zamenjujete auto delove. Na sve to morate biti spremni.

Na prvom mestu – bezbedno i oprezno vozite

Vrlo je važno da kada god su nepovoljni vremenski uslovi vozite maksimalno odgovorno i oprezno. Morate voditi računa o svim učesnicima u saobraćaju. Zato je bitno da ne žurite nigde kada je kiša, jednostavno uvek imajte na umu da možda drugi učesnici u saobraćaju ne paze dovoljno, tako da može da se desi da jednostavno vi ne budete krivi, a da trpite određene posledice.

Važna stvar za vožnju po kiši   – pneumatici

Uloga pneumatika je veoma bitna. Morate ih proverite pred vožnju, još pogotovu ukoliko se radi o vožnji po kiši. Pneumatici zapravo služe da budu kao spona automobila i puta. Zbog toga oni jesu dugotrajni, ali u svakom slučaju morate da vodite računa o ovom pitanju i da uvek budete sigurni da su u dobrom stanju.

Pre kiše – proverite ispravnost automobila

Ne bi bilo dobro da vam se dogodi da se pokvari neki auto deo, a vi na sred puta, dok napolju pljušti. Kiša može da prouzrokuje različite kvarove, pogotovu ukoliko su vaši auto delovi već dotrajali. Zato, pred početak bilo koje sezone treba proveriti auto delove i celokupno stanje vašeg automobila. Svako godišnje doba zahteva posebnu pripremu. Ukoliko razmišljate o bezbednosti, morate da razmišljate i o ispravnosti auto delova.

Nikako ne kočite naglo

Kolovoz je klizav i kada pada kiša i imajte u vidu da nećete moći tako lako da zakočite ukoliko se desi neka iznenadna situacija. Ograničite svoju brzinu, tako da uvek imate kontrolu nad automobilom. Takođe je jako važno da znate da i kada je prilagođena brzina može da se desi da proklizate. To ne mora da bude strašno, ukoliko znate da iskontrolišete situaciju. Naime, vrlo je bitno da ne stiskate kočnicu naglo, nego samo kratkim pokretima da uskoravate, a volan da držite pravo.

Sačekajte da prođe najveći pljusak

Kada vozite neke duže deonice, može da se desi da vas u nekim predelima, posebno u podnožiju planina ili na putu za neku planinu uhvati veoma jaka kiša, koja vas jednostvano sprečava da vozite normalno. Tada je važno da donesete pravilnu odluku. Najbolja opcija bi bila da sačekate da prođe kiša ili da se malo smiri vreme kako biste nastavili. Ukoliko vam je put nepregledan zbog veoma jake kiše, onda nikako ne biste smeli da nastavite, jer ukoliko ne možete sve da vidite, duplo su veće šanse da ćete ugroziti vašu bezbenost.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *