Ukoliko ste kupili stan koji je star i prilično neočuvan i sada želite da uradite adaptaciju stana,onda morate da imate u vidu nekoliko stvari. Sa druge strane sve i da ste kupili očuvan stan, ali prethodno korišćen svakako će biti potrebna adaptacija stana. Naravno razlika će biti naravno u vrsti radova, jer će verovatno mnogo manje posla biti kada su u pitanju očuvaniji stanovi.

Razmislite koje stvari želite da zadržite prilikom renoviranja stana 

Nikako ne treba da idete iz krajnosti u krajnost. Šta to znači? Dakle, ne morate ući u određeni stan i reći da želite apsolutno sve da izmenite. Ukoliko postoje neki elementi koji su generalno dobri i mogu da se koriste, njih ne morate da menjate. Na primer, ukoliko znate ili primetite da je parket zamenjen prošle godine, onda verovatno neće biti potrebe da ga menjate i vi. Naravno, to je u slučaju da je parket u dobrom stanju. Dakle, sve što želite da zadržite bi trebalo da bude u skoro odličnom stanju da bi kao takvo ostalo u stanu.

adaptacija-stana

Prilikom adaptacije stana promenite sve što je dotrajalo

Savetuje se da bi prilikom adaptacije stana trebalo da zamnite vrata, kuhinju i po mogućstvu prozore. Ukoliko primetite da prozori nisu dobri, onda će oni biti podložni zameni. Međutim ukoliko se ispostavi da prozori jesu dobri, kvalitetni i funkcionalni, onda ne bi trebalo da ih menjate. Nikako ne smete dozvoliti sebi da vam se dogodi da sačuvate  neke dotrajale stvari i elemente. Sve što je vidno oštećeno, što ukazuje da će uskoro izgubiti svaku funkciju, ne bi trebalo da sačuvate. Više će vam se isplatiti ukoliko u toku samog ovog procesa adaptacije stana završite i sa tim, nego ukoliko samo to sređujete nakon nekoliko meseci od renoviranja.

Zamenite elektroinstalacije

Vi nikada ne možete da znate u kakvom su tačno stanju elektroinstalacije. Naime, vama može prethodni vlasnik da kaže da su elektroinstalacije u tom stanu odlične i da sve super funkcioniše. Međutim, vi to ne možete da znate. Zato se savetuje da vi za svaki slučaj i u svakom slučaju naravno, zamenite elektroinstalacije u periodu kada se dešava i adaptacija stana. To jeste veliki posao, ali kada već krećete sa radovima, važno je da ih obavite detaljno, da biste kasnije bili sigurni u svoju bezbednost, ali i da ne biste morali da prolazite kroz sve to za mesec dana.

Pre same adaptacije stana razmislite o vrsti grejanja

Ukoliko radite detaljne radove, menjate sve moguće, zapravo radite kompletnu adaptaciju stana, onda se savetuje da u ovoj fazi razmislite i o promeni načina grejanja. Možda bi trebalo da izaberete ono rešenje koje je najprihvatljivije i najjeftinije, odnosno ono koje se najviše isplati. Na primer, podno grejanje se i te kako isplati, a i te kako je pronašlo upotrebu. To je najbolje da se radi u onim trenucima kada se radi adaptacija stana. Ono o čemu bi još trebalo da razmislite u uskoj vezi je sa grejanjem i održavanjem optimalne temperature u vašem domu. Naime, govorimo o izolaciji. Najbolji način da se zaštite od previše hladnog ili previše toplog vremena jeste izolacija. Obično se u stanovima radi određena vrsta unutrašnje izolacije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *