Soba koju smo imali u detinjstvu često je jedna od najlepših uspomena koju imamo iz tog perioda. Da li je do same sobe, njenog uređenja i svih tih omiljenih igračaka i knjiga ili je tajna ipak u bezbrižnosti koju smo svi kao deca imali nije ni važno – važno je ono čega se sećamo i što nam budi najlepše uspomene.Ukoliko i sami svojim mališanima želite da priuštite dečiju sobu iz snova i odrastanje u ljupko uređenom prostoru po njihovoj meri, evo nekoliko ideja kako da im detinjstvo učinite udobnijim, šarenijim i lepšim.

Boje su na prvom mestu

Pre svega, hajde da odmah otklonimo ideju da soba za dečake mora da bude plava, a soba za devojčice roze. Devojčice isto tako mogu da uživaju u plavim tonovima, dok dečacima mogu da budu namenjene i druge boje poput žute, zelene, crvene. Boja ima koliko volite i definitivno možete da se poigrate sa njihovim izborom!

decija soba1

Onda, kako odabrati pravu boju? Odaberite je u skladu sa temom koju želite i glavnim motivima. Na primer, ako bi soba za devojčice bila inspirisana crtanim filmom o Snežani, u enterijer uključite žutu, plavu, crvenu, ali i boje prirode, zelenu i braon. Ako vaš dečak pak voli Malce, ponovo će dominantna biti žuta boja uz malo plave. Ili, ako već unapred imate smišljenu boju, temu prilagodite tim osnovnim tonovima. Na primer, ako želite da roze bude noseća boja sobe za devojčice, negde je očekivano da ćete odabrati motive Barbi lutke ili vila i princeza kada je reč o dekoraciji. Kako uključiti željenu boju u enterijer? Uvek možete da napravite nekoliko kombinacija – zidovi i detalji poput igračaka ili ukrasnih jastučića mogu da budu iste boje, tepisi i zavese mogu da budu iste boje, a možete i od ovih kombinacija praviti nove kombinacije gde će dva zida sobe i tepisi piti u jednoj boji, dok će druga dva zida i zavese biti u nekoj drugoj boji i slično. Igrajte se! Veliki izbor tepiha za vaš dom možete pogledati na sledećoj stranici.

Sve je u detaljima

Iako su boje možda ključne kada je reč o uređenju dečije sobe i iako se oko njih vrti sve ostalo, ne smemo da zaboravimo i detalje koj celu tu priču ipak upotpunjuju. U skladu sa temom i nosećim motivima pronađite odgovarajuće dekoracije za vrata, zidove ili prozore, upotpunite prostor igračkama i knjigama koje takođe odgovaraju glavnoj temi. Recimo, ukoliko je reč o sobi za dečake koji obožava automobile, jasno je da će upravo oni dominirati enterijerom. Osim igračaka u svim oblicima, nalepnice automobila se mogu naći na zidovima ili vratima, a zavese i tepisi takođe mogu da imaju ove ili motive trkačkih staza. Zapravo, tepisi za dečije sobe su tako raznoliki i šarenoliki da će vam sam pogled na njih već probuditi neku novu ideju! Nemojte zanemariti tepihe, jer deca i te kako primećuju i ove detalje. Samo jedan zid prelepite tapetama sa automobilima. Krevet takođe može da ima „okvir“ tako da i sam izgleda kao automobil, a i radni sto je lako urediti tako da podseća na garažu ili radionicu.

Sobu svojih mališana svakako možete ukrasiti i zanimljivim fotografijama ili njihovim crtežima. Za tako nešto nije potrebno mnogo filozofije! Inspiraciju svakako možete pronaći na društvenim mrežama, a još je i bolje da se tokom ovog zanimljivog i kreativnog poduhvata redovno konsultujete sa svojim mališanima kako biste bili sigurni da ste odabrali dobru ideju i pravu temu. Sigurno ne želite nešto što će vaša deca brzo prerasti!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *