Sve više se na ulici, u prolazu, negde gde sednete da popijete kafu ili ručate, može čuti kako se neko žali na visok krvni pritisak. Dok je u prošlosti predstavljao dosta ređu pojavu kod naroda, visok krvni pritisak je postao bolest savremenog čoveka, koja se očekuje u svim uzrastima, od tinejdžera, preko mladih ljudi, pa sve do onih koji su u poznoj starosti. Prvi način da se ovaj zdravstveni problem reši svakako su poseta lekaru i redovno uzimanje medikamenata koji regulišu krvni pritisak, ali njegova sve veća pojava u narodu dovela je do toga da se najpre on rešava što prirodnijim putem, budući da je to i te kako moguće.

Brojne namirnice, vitamini, dodaci ishrani, uspešno rešavaju ovaj problem, te smanjuju ili u potpunosti isključuju upotrebu lekova za regulaciju visokog krvnog pritiska, u čemu se i ogleda njihov uspeh. Važno je delovati preventivno kako ne bi došlo do većih komplikacija. U regulisanju krvnog pritiska mogu vam pomoći i eterična ulja kao što su ulje crnog kumina i ulje koštica grožđa koji su se pokazali delotvorno. Da saznate nešto više o tome posetite ovu stranicu.  U nastavku teksta saznajte koje namernice biste još mogli svakodnevno da konzumirate.

beli-luk-hipertenzija

Beli luk

Jedan od najstarijih lekova za regulaciju visokog krvnog pritiska jeste beli luk, koji se savetuje često čak i od stručnjaka i brojnog medicinskog osoblja. Njegova najvažnija uloga jeste u zaštićivanju krvnih ćelija i vena od raznih upalnih procesa, pa na taj način, beli luk u stvari ne samo da snižava visok krvni pritisak, već štiti organizam od nastanka brojnih drugih kardiovaskularnih bolesti, kao što su infarkt ili ateroskleroza. Možete ga konzumirati samog, kroz neku salatu, a često se u kriznim situacijama, kada je potrebno brzo sniziti visok krvni pritisak, sitno naseckan meša sa šoljicom jogurta i tako pije. Uz sve to, uvek se može konzumirati i kao preventiva da do ovakvog zdrastvenog problema ne dođe.

Voda

Jedan od uzorka nastanka brojnih bolesti jeste nedostatak vode u organizmu, zbog čega se od strane stručnjaka sve više govori i napominje da je voda najneophodnija za normalno i zdravo funkcionisanje jednog organizma. Ona pomaže rad svih organa, hidrira celokupni organizam, čini da metabolizam radi kako treba, a sve to dalje u velikoj meri utiče i na održavanje krvnog pritiska u granicama normale.

voda

Magnezijum

Telu su potrebni brojni minerali i vitamini koji čine da normalno funkcionišemo u svakom momentu. Jedan od veoma bitnih minerala, kada je u pitanju postojanje visokog krvnog pritiska, nekih drugih srčanih bolesti, ali i dijabetesa, jeste magnezijum kojeg je potrebno da uvek ima u organizmu u granicama normale. Dokazano utiče na smanjenje krvnog pritiska koji je povišen, pa bi uz nadzor lekara trebalo da ga uzimate češće.

Omega 3

Već duž vreme stručnjaci sve više govore o potrebnom unosu omega 3 masnih kiselina koje su važne za očuvanje krvnih sudova. Samim tim, omega 3 masne kiseline utiču na smanjenje visokog krvnog pritiska, sprečavanje drugih srčanih bolesti, kao što su infarkt, moždani udar, zastoj srca i druge.

Uz sve ovo, brojne namirnice utiču na smanjenje visokog krvnog pritiska, kao što su tamna čokolada sa visokim sadržajem kakaa, maslinovo ulje, jabukovo sirće, smokve, cvekla, krastavci, ali i čajevi od gloga, lavande, crni i zeleni čaj, te začini kao što su đumbir ili muskantni oraščić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *