Jedan automobil se sastoji iz mnogo sitnih, ali i mnogo krupnih auto delova. Ti auto delovi daju „život“ Vašem ljubimcu i uz pomoć njih se auto i kreće. Kada se desi da se neki deo u Vašim kolima pokvari – bitno je da vidite gde možete i kako da ga zamenite ili popravite. Međutim, tu ima dosta trikova, pa nije uvek dobro da idete glavom kroz zid i da nalazite samo najjeftinije rešenje.

auto-delovi13-compressed

Takođe, treba naglasiti da postoje i oni auto delovi koji se moraju uzimati kao novi, odnosno, Vaš automobil neće funkcionisati kako treba ukoliko u njega ubacite polovan auto deo, bar kad su u pitanju neki od krucijalnih auto delova.

Šta uzimati polovno, a šta novo kada su u pitanju auto delovi?

Večita dilema je pitanje šta se može u naše automobile ubaciti kao regularna zamena, a šta je ono što moramo da uzmemo novo direktno u ovlašćenom servisu ili čak i od proizvođača. Ništa u automobilima nije večno. To mora svakome da bude jasno. Što se više koristi, odnosno, što se češće vozi, to je veća verovatnoća da će se nešto istrošiti, otkazati, ili u potpunosti pokvariti. Nemojte odmah da se hvatate za glavu i da razmišljate negativno o tome koliko ćete morati novaca da izbacite. Poenta je da uštedite, a da opet u suštini zadržite staru svežinu Vašeg automobila.

Postoji mnogo auto delova koji se mogu uzeti kao polovni, a da opet ne utiču na bezbednost tokom vožnje. U te auto delove spadaju delovi automobila koji se mogu videti od spolja.

Znači generalno bilo šta što je vidljivo okom, kao što je to limarija, određeni retrovizori, auspuh, pa čak i vrata i stakla. Sve to može da se nađe povoljno, posebno u novije vreme i po internet prodavnicama. Samo povedite računa o tome od koga kupujete i kakvo je stanje tog određenog auto dela. Pored polovnih auto delova, obavezno treba da se napomene da postoji mnogo onih koji se moraju uzimati novi. To su pretežno auto delovi koji najviše utiču na bezbednost tokom vožnje. Ono što se tu podrazumeva su na prvom mestu kočnice i menjač.

Pored toga, svi oni auto delovi koji sadrže gumu – moraju da se uzimaju kao novi, pošto guma vremenom gubi svoju elastičnost i puca. Gumu sadrže brisači, kočioni vodovi, kaiševi, kapice od ventila na gumama, i još poneki. Na ovo mnogo treba da pazite.

Auto delovi za duži put

Kada ste se odlučili da putujete sa Vašim ljubimcen na duže staze, a obezbedili ste sve što Vam je potrebno, tu su i pojedini rezervni auto delovi koje morate da posedujete. Tu se podrazumeva da uz sebe imate osvetljenja i sijalice. Jer, ako Vam usput ode neka od bitnijih sijalica, Vi ćete to morati da promenite.

Pored svih auto delova koje ste unapred proverili malim i velikim servisom – proverite, ukoliko putujete u inostranstvo da li te države imaju neke posebne zahteve poput aparata za gašenje požara. Kada sve to odradite, testirate i popravite – slobodno se prepustite uživanju tokom vožnje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *