Kupovina automobila nije jednostavan postupak. Postoji puno faktora koje treba uzeti u obzir prilikom donošenja odluke o izboru pravog automobila. Prvo se polazi od toga koliko ste novca spremni da izdvojite jer vam to pomaže da uveliko suzite izbor. Pa onda razmišljate da li uzeti nov ili polovan automobil (u našim uslovima najčešće polovni). Zatim pokušavate da uglavite model, godište, kilometražu, zapreminu motora i troškove održavanja u vaš predviđeni budžet.

Učenje vožnje

Postavlja se i pitanje prethodnog vlasnika, tj. kakve su mu navike u vožnji, u kojoj meri je održavao automobil i ostali podaci koje ne možete sa sigurnošću utvrditi. Možda ste bili u prilici da vidite oglas za prodaju automobila iz neke auto škole i pitate se da li je to pametna kupovina?

Kako postoji ogroman broj auto škola u Srbiji i to posebno u glavnom gradu, iz kojih se može kupiti auto, ne čudi što je za otkup automobila Beograd postao pravi raj.

Da li kupiti polovan automobil iz auto škole?

Na ovo pitanje se ne može dati apsolutan odgovor u pozitivnom ili negativnom smislu. Iz razloga što nisu svi automobili isti, a nisu ni auto škole. Predrasude su, kao i uvek, pogrešne pretpostavke, zato ćemo se mi baviti argumentima. Pogledajte koji su razlozi za i protivo otkupa polovnog vozila iz auto škole.

Razlozi ZA otkup automobila iz auto škole

Redovno održavanje – pod uslovima da auto škola obavlja poslovanje u korektnom načinu i brine se pravilno o svojim automobilima, ta vozila će biti u mogućnosti da znatno produže svoj radni vek u odnosu na vozača koji nije preveliki znalac i posećuje servis samo kada dođe do nekog kvara. Baš zbog toga što automobili iz auto škola podležu većem pritisku tokom vožnje je redovno održavanje neophodno, a briga o automobilu je recept za njegovu dugovečnost.

Dobre vozačke navike – dobar intstruktor će svoje polaznike obučavati na način koji će se odraziti na bezbedniji stil vožnje i tokom kojeg će vozač stvarati manje opterećenja na vozilo. Gotovo sigurno automobil nije učestvovao u trkama ili pravio krofne na parkingu.

Niža cena – ljudi su generalno sumnjičavi kada je u pitanju otkup automobila iz auto škola, što navodi škole da spuste cene kako bi bili uspešni u svojoj nameri da prodaju vozilo.

Razlozi PROTIV otkupa

Duple komande – automobili koji se koriste za obuku imaju ugrađeni set papučica na suvozačevoj strani koji služi instruktoru kao kontrola. Postupak uklanjanja duplih komandi nije komplikovan, jer sistem ne predstavlja ništa drugo nego princip poluge. Može se iskomplikovati ako postavljanje nije određeno kako treba ili ako nije urađeno u ovlašćenom servisu.

Način vožnje – glavna problem koji se postavlja prilikom kupovine ovakvog vozila je činjenica da ih voze početnici. Samo se setite sebe dok ste učili da vozite, koliko puta ste vozili pod ručnom, pogrešno postavili menjač pri promeni brzine, kretali sa previše gasa u uzbrdicama, itd.? Pa vežbe na poligonu, zaletanje pa naglo kočenje. Sve to ostavlja traga na vozno stanje automobila, što nas dovodi do sledećeg argumenta protiv.

Kvarovi – specifičan način vožnje i nervozni početnici su razlog kvarova određenih delova na automobilu. Kvačilo je dosta ošetećenije, anlaser je takođe ugrožen zbog stalnog paljenja i gašenja. Verovatno će i lamela morati da se menja, jer šta drugo raditi kad neko pokrene auto sa 4.000 obrtaja… Sinhron na menjaču je potencijalna opasnost, a ako se desi da čujete ono krk pri naglom menjanju brzina, niko neće ni da pogleda menjač bez 200 evra. Sam motor je preživeo mnogo više radnih sati nego što pokazuje kilometraža. Ako je automobil prešao 50.000 km, to se može izjednačiti sa 150.000 kilometara obične vožnje.

Koja je presuda ove debate, kakva se odluka može doneti? Najrealnije, ne isplati se! Naravno da je moguće kupiti dobar auto iz auto škole koji je mažen i pažen, ali znajući auto škole u Srbiji… Ako ste baš sigurni u auto školu i instruktora to može biti odličan izbor. Inače je prevelika je lutrija, a kad ne izvučete dobitak vrlo lako se možete naći u rupi bez dna.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *