kragujevac-2863433_640

Prve asocijacije na život u Beogradu su uzbuđenje i brz tempo života. Ali je pravo pitanje da li je to i zdrav način života. Verovatno je pravo rešenje iznajmiti stan u nekom drugom gradu, ali koje bi prednosti života bile tamo i da li se administrativni centar Šumadije nazire kao pravo rešenje.

U Kragujevcu je manja gužva

Beznadežna čekanja u gradskom prevozu, stalne gužve, problemi sa parkiranjem bez obzira na doba dana ili noći, nepregledne kolone automobila koje prelaze preko Brankovog mosta ili Gazele. To je odlika Beograda koja ga ne čini nimalo zdravim. Sve je to zbog prevelikog broja automobila koji se nalaze na Beogradskim ulicama.

Poslednjih godina smo svedoci velikog aerozagađenja glavnog grada, jer veliki broj automobila izbacuje štetne gasove poput ugljenikovih i azotnih dioksida i zagađuje Beogradski vazduh. Zbog toga se mnogi odlučuju upravo za odlazak u druge gradove Srbije poput Kragujevca. Iako četvrti po veličini grad u Srbiji, Kragujevac daleko zaostaje za Beogradom sa gužvama i zagađenjem, a jednako može da mu parira svojim parkovima i zelenilom koje ga odlikuje. Ono što je takođe bitno jesu velike mogučnosti za dalje zaposlenje i bogata kulturna i turistička ponuda

 

Manje fabrika – manje zagadjenja

Sa mnogo manje gužve, mnogo manje ljudi, ali i značajno manjom industrijskom zonom, Kragujevac ima i mnogo manje fabrika nego Beograd. Fabrike su neophodnost za pravilno funkcionisanje jedne države, a kod nas ih najviše ima upravo u Beogradu i neposrednoj okolini, pa je tako Kragujevac pošteđen od značajnijih zagađenja.

Pomoć za ekonomiju jedne države, ali smrt za njen ekološki razvoj i zdrav život, termoelektrane i energane su upravo one koje najviše zagađuju okolinu a kojih upravo ima najviše u Beogradu. One utiču na zdravlje ljudi, jer ne korišćenjem pravih filtera, čestice industrijske prašine dospevaju u vazduh koji mi posle udišemo. Kragujevac i njegovi stanovnici su pošteđeni ovakvih fabrika.

 

Parkovi prirode u Kragujevcu

Kragujevac iako manji grad od Beograda, obiluje velikim brojem zelenih površina i parkova. Kragujevac se od ostalih gradova izdvaja velikim parkom, koji svojim posetiocima pruža mogućnost da uživaju u raznim aktivnostima poput zatvorenih bazena, raznih sportskih terena i sportske hale namenjene za velike sportske događaje ili koncerte. Tu je još i mnoštvo kafića, a prateći stazu iz parka, dalje posetioci mogu da posete i muzej “21. Oktobar”, od kojeg put vodi ka spomen parku Šumarice i dalje u šumu. Ako i dalje pratite stazu ona će vas odvesti do Šumaričkog jezera, koje je u sezoni otvoreno za plivanje, pecanje ili vožnju čamcem. Gradske vlasti ulažu puno truda da park i šuma budu redovno održavani i čisti.

Drugi najpoznatiji park u Kragujevcu je svakako “Ilijin park” prepun zelenila i sa velikim brojem dečijih igrališta, koji pruža razonodu za porodice sa decom, kao i za one koji samo žele da uživaju u šetnji prirodom.

 

Izdavanje stanova Kragujevac kao bolja opcija

Mnogi se upravo zbog velike zagađenosti u Beogradu, sele za Kragujevac. Kragujevac se nalazi na samo 1,5 sat vožnje autoputem od Beograda i može da pruži znatno više za isti novac za koji bi ste se odlučili da iznajmite stan u prestonici. Ukoliko posmatrate samo izdavanje stanova Kragujevac u bilo kom delu grada može da pruži veću kvadraturu nekretnine u odnosu na Beograd. Jednako lep a pored toga i jefiniji, predstavlja samo još jedan razlog da se odlučite za preseljenje u ovaj administrativni centar Šumadije.

Pored toga, Kragujevac kao univerzitetski grad predstavlja odličnu priliku i za investicije u nekretnine, pre svega kupovinu a potom i izdavanje stanova. 

Preseljenje iz prestonice u manji grad poput Kragujevca jeste velika odluka i za taj korak se mahom odlučuju porodice sa malom decom, a žele da njihova deca odrastaju u zdravijoj i zelenijoj sredini, baš onoj koju Kragujevac može da pruži.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *