pexels-andrea-piacquadio-3807733

Jedna od mnogih hroničnih bolesti savremenog društva je i bolest hemoroida. Iako ne predstavljaju neku ozbiljniju vrstu zdravstvenog problema, to ipak ne znači da se treba previše opustiti i zanameriti ga.

Posebno ne biste trebali da dozvolite da bolest uznapreduje i najbolje bi bilo da se za operaciju hemoroida odlučite tek kada vam je hirurg predloži kao jedino najbolje rešenje. 

Zbog toga biste na vreme trebali da pristupite sa primenom nekih od vrlo delotvornih metoda za ublažavanje simptoma šuljeva. U tekstu koji sledi ukazaćemo vam na nekoliko njih koje su se pokazale uspešnim. 

Reagujete već nakon prve pojave hemoroida

Da biste hemoroide držali pod kontolom kako ne biste osećali nikakvu nelagodnost ili neprijatnost bilo bi poželjno da se sa prvim simptomima obratite lekaru. Mnogima je neprijatno da odu na pregled kod hirurga kada imaju ovu vrstu problema. Ipak, takvo ponašanje vam može samo zakomplikovati bolest, pa nepravilna i nedovoljna nega mogu uticati na pogoršanje stanja.

Kod hemoroida je bitno da se odmah reaguje i da se već u prvom stadijumu bolesti pristupi adekvatnoj terapiji. Tako ćete ih se vrlo brzo rešiti, bez dodatnih komplikacija.

Mnogi pacijenti se vaskularnom hirurgu jave tek u poslednjem stadijumu bolesti kada može doći do jake upale i bolova. Tada se terapija najčešće odlaže dok se upala ne povuče pa pacijenti dobijaju razne analgetike i anatibiotike dok se stanje malo ne poboljša kako bi se nakon toga dala adekvatna terapija. 

Vrlo je važno da vodite računa o ishrani

Da li ste svesni činjenice da su nezdrava i nebalansirana ishrana kao i nedovoljna fizička aktivnost glavni uzročnici za pojavu mnogih bolesti, pa i bolesti hemoroida?  To vam može biti motiv da već danas počnete da vodite računa o tome kakvim namirnicama snabdevate svoj organizam.

Svakodnevnim unosom čvrste, pržene i pri tom vrlo slane i začinjene hrane možete samo pogoršati stanje sa šuljevima. Još ako ne unosite dovoljnu količinu tečnosi u toku dana, a bez slatkiša ne možete da zamislite dan predstavljate idealnog kandidata za pojavu hemoroida. Razlog je jednostavan.

Kada nam ishrana nije bazirana na kuvanom povrću niti na redovnom unosu voća, a pri tom vreme najčešće provodimo u sedećem položaju dok nam neka vrsta fizičke aktivnosti izgleda kao nemoguća misija, naša creva postaju lenja pa se njihovo pražnjenje znatno otežava. Tada često dolazi do naprezanja što automatski dovodi do pojave proširenih vena na završnom delu debelog creva, tj. do nastanka hemoroida. 

Biljni čajevi i razne kreme na biljnoj bazi mogu biti od pomoći

Oklanjanju hemoroida se u početku pristupa sa upotrebom raznih melema i krema koje sadrže umirujuće biljke koje itekako mogu ublažiti problem sa hemoroidima. Ispiranje bolnog mesta sa čajem od kamilice pokazalo se vrlo uspešnim u tretiranju šuljeva.

Prilikom kupovine nekih od ovih preparata morate biti vrlo obazrivi iz razloga što danas na internetu možete pronaći neproverene proizvode. Zbog toga, bolje bi bilo da se odete do apoteke u svojoj blizini i pomoć zatražite od stručnog lica. 

Operacija hemoroida kao poslednja alternativa

Mnogi koji se prvi put suoče sa ovom vrstom bolesti savremenog čoveka, rešenje vide u nekoj od specijalizovanih klinika koje se bave lečenju hemoroida, između ostalog i samom operacijom. Iako je reč o potpuno bezbednoj vrsti intervencije, sa ovom odlukom ne biste trebali da žurite.

Najbolje bi bilo da se za operaciju hemoroida odlučite tek kada vam je hirurg predloži kao jedino najbolje rešenje. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *