3d modeliranje

Iako postoji mnogo  načina za kreiranje 3D modela,  skoro svi se svode na dva: kreiranje modela u softveru za 3D modeliranje i korišćenje 3D za pretvaranje stvarnog objekta u digitalni model. Hajde da pogledamo prednosti i nedostatke obe metode. 

Prvi način za kreiranje 3D modela 

Ovaj način je da počnete od nule koristeći specijalizovani softver za 3D modeliranje. Ovu metodu široko koriste profesionalci iz različitih industrija: inženjeri, industrijski dizajneri, arhitekte, CGI umetnici i mnogi drugi.

Na primer, ako vam je potreban model svetski poznate zgrade koja se nalazi na udaljenoj lokaciji, može biti mnogo lakše i jeftinije da napravite 3D model od nule koristeći referentne materijale kao što su fotografije i video snimci, umesto da dođete do te lokacije. Putujte i organizujte 3D skeniranje. 

Postoje različite tehnike 3D modeliranja i razni softveri za modeliranje koje možete koristiti da dizajnirate model od nule. Sve zavisi od konkretnog objekta koji želite da kreirate i nameravane aplikacije.

3D parametarsko modeliranje 

3D parametarsko modeliranje ili CAD je najčešći metod koji inženjeri i dizajneri koriste za kreiranje realističnih kompjuterskih modela budućih delova i sklopova. Skoro svaki savremeni proizvod sa kojim se svakodnevno bavimo kreiran je korišćenjem 3D CAD modeliranja. Ovim metodom dizajner kreira 3D model objekta, koji može imati sve parametre stvarnog objekta: materijal, težinu, veličinu, optičke parametre, fizičke parametre itd. Ovi modeli se zatim mogu 3D štampati ili CNC mašinski obrađivati, a takođe i za složene simulacije se koriste. 

Poligonalno modelovanje

Ova tehnika modeliranja je u srcu skoro svake video igre ili naučno-fantastičnog filma koji ste ikada gledali ili igrali. Poligonalni model je napravljen od poligona: ravnih, dvodimenzionalnih oblika, trouglova ili četvorouglova koji su modifikovani za pravljenje 3D mreže. Za razliku od CAD modeliranja, ova tehnika je više orijentisana na koncept nego na dimenzije. Studiji za animacije i video igre koriste modeliranje poligona za dizajniranje svega, od likova iz filmova i igara do različitih 3D sredstava kao što su oružje, oklop, vozila i čitavi virtuelni svetovi.

Digitalno oblikovanje

Ovaj metod, koji takođe koriste 3D stručnjaci u igrama i animiranim filmovima, najpogodniji je za kreiranje hiperrealističnih objekata organskih i glatkih oblika. Takođe se koristi za kreiranje modela za dizajn, skiciranje i 3D štampanje. 

Drugi način  3D modeliranja

Drugi način za kreiranje 3D modela je skeniranje. Za razliku od CAD ili poligonskog modeliranja, gde dizajnirate model od nule, ovaj metod vam omogućava da kreirate tačnu digitalnu kopiju stvarnog objekta, osobe ili okruženja pomoću 3D skenera.  Proces 3D skeniranja varira u zavisnosti od tehnologije na kojoj je skener izgrađen. Postoje strukturirani svetlosni 3D skeneri, laserski triangulacioni skeneri, laserski skeneri za vreme leta i drugi. Neki pametni telefoni i tableti danas mogu da se koriste i kao skeneri, zahvaljujući ugrađenim ili dodatnim senzorima koji im omogućavaju da snime svet u 3D. 

Bez obzira na tehnologiju koja se koristi, izlaz bilo kog 3D skenera je isti: 3D model objekta iz stvarnog sveta koji se može koristiti na bezbroj načina — od CAD-a do obrnutog inženjeringa, kontrole kvaliteta do očuvanja nasleđa, CGI i još mnogo toga.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *