studiranje u beogradu

Glavni grad Srbije pruža mogućnosti za napredak u svim životnim sferama, a najviše u pogledu edukacije.

U redovima koji slede pokušaćemo da navedemo glavne razloge zbog kojih studiranje u Beogradu treba da bude apsolutni prioritet navršenih srednjoškolaca. Takođe ćemo se dotaći i najvećih mana života u prestonici i što je najvažnije – navesti najbolje  opcije za upis fakulteta.

Studiranje u Beogradu – najveći benefiti 

Privatni fakulteti u Beogradu imaju pristupačne školarine, ali su cene studiranja na državnim uglavnom niže (naravno, ovo važi samo u slučaju da ne „upadnete na budžet”). Takođe je važno naglasiti da fakulteti u prestonici imaju razmovrsnu ponudu studijskih programa, pa čak i iz najtraženijih delatnosti poput medicine ili prava. Ustanove su opremljene savremenom opremom, dok svi ostali resursi grada doprinose  akademskom (ali i „privatnom”) napretku. Vredi naglasiti da svi fakulteti nude stipendiranje, a da je sama reputacija univerziteta na visokom glasu. 

Raznolika ponuda stanova je još jedan od benefita zbog kojih vredi odabrati prestonicu. Bez obzira na to da li vas zanima izdavanje ili prodaja stanova Novi Beograd će verovatno biti najbolja moguća opcija. Pored toga što je jedna od najmlađih opština grada, krase je kvalitetna infrastruktura, zabavan kulturnoumetnički sadržaj i dobra povezanost sa ostalim naseljima.

Najveći nedostaci studiranja u Beogradu

Kako pričati o Beogradu, a ne spomenuti saobraćajne vreve koje se dešavaju gotovo svakodnevno? Veliki priliv stanovništva je verovatno glavni uzrok ovog negativnog trenda, a čini se da se u narednom periodu situacija neće menjati. Međutim, uz upoznavanje grada i korišćenje sporednih ulica, vrlo lako ćete moći da izbegnete većinu špiceva. Nekada će biti lakše ako koristite gradski prevoz, ali znajte da i na trotoaru može doći do pravljenja gužvi. Razmišaljte o svemu kada napuštate svoj stan i budite oprezni u svakom trenutku. Veliki grad donosi više izazova, tako da bi bilo poželjno da budete maksimalno obazrivi. 

Pravni fakultet 

Prestonički pravni fakultet je deo beogradskog univerziteta, a odlikuje ga viševekovna tradicija i obrazovanje vrhunskih pravnika. Utemeljen je daleke 1808. godine, a do danas je ostao vodeća institucija pravničkog obrazovanja u našoj zemlji, ali i u regionu. U ovom trenutku, na svim studijskim programima je upisano oko 8000 studenata.

Fakultet dramskih umetnosti

Ukoliko ste ljubitelj muzike, filma, likovne ili neke druge vrste umetnosti, upis popularnog FDU-a će definitivno biti pravi izbor za vas. Fakultet je osnovan nakon Drugog svetskog rata (1948. godine) i do danas je osnovano čak jedanaest odseka.

Medicinski fakultet

Iako važi za jedan od najzahtevnijih, medicinski fakultet je gotovo svake godine najpoželjnija opcija za studranje. Pored savremenih laboratorija, kvalitetne opreme i dobrog profesorskog sastava, medicina pruža sigurno radno mesto u budućnosti, tako da bi svakako trebalo razmišljati i o njoj kao opciji.

Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja

Ako vas krasi sportski duh, viteštvo te ujedno obožavate fizičku aktivnost u bilo kom obliku, upis DIF-a je definitivno najbolja opcija za vas. Premda vlada mišljenje da je ponuda zaposlenja sa navršenim fakultetom skučena, postoje zaista raznovrsne aktivnosti kojima se možete baviti. Od profesora fizičkog vaspitanja, fitnes trenera ili instruktora u nekim oblastima, fakultet će vam ponuditi kvalitetna radna mesta. Vredi napomenuti da ćete vrlo lako moći da pokrenete i privatan biznis.

Ekonomski fakultet

Studijski program osnovnih studija na ekonomskom fakultetu sačinjava čak dvanaest usmerenja. Najčešće birani su marketing, finansije i bankarstvo, kao i statistika, ali svoju sreću vrlo lako možete da pronađete i na ostalim smerovima. Fakultet je takođe deo beogradskog univerziteta.

Učiteljski fakultet

Obrazovanje učitelja u Srbiji ima tradiciju dužu od 180 godina, što je zaista zavidna brojka.  Fakultet ima dva glavna smera (odsek za učitelje i program za obrazovanje vaspitača u predškolskim ustanovama) i pet akreditovanih studijskih programa. U slučaju da volite rad sa decom, ovo će biti izvrsno rešenje za dalje školovanje.

Fakultet političkih nauka

Fakultet političkih nauka u Beogradu je deo univerziteta i ujedno najstarija nastavno-naučna politička institucija na području bivše Jugoslavije. U današnjici važi za jedinstveni fakultet koji je usresređen na obrazovanje u oblasti politikologije, novinarstva i komunikologije. Fakultet ima ozbiljnu reputaciju u svetu, a neretko se dešava da ga upišu i inostrani državljani.

Ne žurite, izbor je na vama!

Upis fakulteta zahteva razmišljanje na dugoročnom planu. To je odluka koja kreira vašu budućnost i otvara vrata ka novom poglavlju u životu, tako da nikako ne bi trebalo da je donesete brzopleto. U prethodnim redovima smo naveli nekoliko fakulteta sa kojima biste verovatno najbrže došli do radnog mesta, ali je finalna odluka isključivo vaša. Nemojte žuriti i odaberite smer koji vas najviše privlači. Srećno, brucoši!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *