Letovanje ili zimovanje – vreme za odmor, putovanje i sticanje novih iskustava, bilo na primorju ili planinama. Letnji period odličan je za avanture na moru, posebno jer su tada deca na raspustu, a i to je period korišćenja godišnjih odmora.

Obično se odlazak na more planira mesecima unapred, kako zbog finansijskih mogućnosti i štednje, tako i zbog poslovnih obaveza i kupovine karata za prevoz, ili kompletnog turističkog aranžmana. Poznate su 4 najpopularnije destinacije na kojima letuju naši državljani, i to su: Crna Gora, Grčka, Hrvatska i Italija. 

backview-girls-beach_23-2147813275

Letovanje u Crnoj Gori

Letovanje u Montenegru, odnosno Crnoj Gori, predstavlja najpopularnije rešenje velikog broja naših turista, tačnije najvećeg. Kako se radi o susednoj zemlji, saobraćajna infrastruktura je vrlo razvijena, a dostupni su i direktni vozovi do Podgorice, Sutomora i Bara. Ipak, danas su popularne avio karte Beograd Podgorica, kao i letovi do Tivta. Radi se o brzom, bezbednom i ne tako skupom načinu prevoza, koji omogućava da za 100 evra i tridesetak minuta budete na rivijeri Crne Gore. Raspoloživost smeštaja, restorana, odličnih šetališta i plaža čine Crnu Goru kontinuirano atraktivnom. Oblasti u kojima se letuje su: Bar, Ulcinj, Boka Kotorska, Budvanska rivijera, Herceg Novi i mnoga druga manja mesta i oblasti.

Letovanje u Grčkoj – hoteli na Kasandri, Sitoniji, Krfu…

Egejsko, Jonsko i Sredozemno more okružuju oblast Grčke, kao destinaciju za letovanje čija popularnost je doživela enormni rast u poslednjih nekoliko godina. Smeštena na jugu Balkana, predstavlja idealno mesto za odmor i uživanje na plažama, uz mogućnost obilaska Akropolja, predstavništva istorije, kulture i znamenitosti koje imaju veze i sa našim nasleđem. Regije u kojima se letuje su: Halkidiki, Tasos, Krf, Olimpijska regija, Jonsko more, Evia, Peloponez i mnoge druge. Konkretnije, popularna mesta za naše državljane su mahom na severu zemlje, kao što je: Paralija, Nei Pori, Olimpic Beach i druge.

Obzirom da je sever obično najpovoljnija destinacija naših turista i ne čudi da se mnogi hoteli pa i apartmani prilagođavaju tome. Sve češće imate zaposlene koji barataju našim jezikom, možete i pronaći meni na srpskom a i hranu koja se tradicionalno sprema kod nas. A pre nego se odlučite gde bi ste letovali, uvek je dobro raspitati se kakva su iskustva turista bila vezana za željeni hotel i ujedno tako pronaći koji su , recimo najbolji hoteli na Kasandri.

Iako većina letovališta u Grčkoj ima svoje aerodrome, savetujemo da rezervišete karte za Beograd Atina  avion i obdjete ovaj istorijski najznačajniji grad u svetu i onda nastavite svoje putovanje do destinacije na kojoj ćete letovati.

Letovanje u Hrvatskoj

Hrvatska je zemlja koja je dobro poznata po morskom bogatstvu, obilju plaža, mesta, gradova i naselja za odmor. Popularna je i među našim državljanima, posebno zbog velikog broja oblasti i regija za letovanje, uz prelepe predele, plaže i zelenilo. U Hrvatskoj se letuje u Istri, Dalmaciji, Dubrovniku, na Hrvatskim ostrvima, području Kvarnera i drugim mestima. Za dolazak u ove regije preporuka su avio karte Beograd Dubrovnik, kao i letovi do Splita, jer pružaju užitak putovanja uz ne tako veliki finansijski izdatak, posebno za rane rezervacije ili angažovanje „low cost“ kompanija. Hrvatska ostrva koja se često posećuju jesu: Hvar, Korčula, Lošinj, Rab, Krk i Pag. U oblasti Dalmacije popularni su: Split, Makarska, Šibenik, Zadar, Omiš i Biograd na moru.

Letovanje u Italiji

Italija je zemlja čiji turizam je razvijen tokom čitave godine, za razliku od velikog broja zemalja koje imaju izrazito obimnu samo letnju ili zimsku sezonu. To proizilazi iz činjenice da je Italija prepuna bogatstava, kako morem i kanalima, tako i utvrđenjima, predstavništvima istorije, umetnosti, kulture, kulinarstva i naravno visoke mode. Njena popularnost je velika i u pogledu letovališta i primarno pitanje je izbor prevoza. Predlog je svakako avionski saobraćaj, odnosno avio karte Beograd Bolonja,kao i Firenca, Milano, u zavisnosti od odredišta. Kopnom je ograničena jedino na severu, pa je samim tim vrlo pogodna za letovanje. Tu se ističu: Sicilija, Sardinija i Elba. Postoji četiri primorskih regija u okviru kojih se biraju letovališta, i to su: Tirensko, Sredozemno, Ligursko i Jonsko primorje.

Bilo da se odlučite za Crnu Goru, Grčku, Hrvatsku ili Italiju, nedvosmisleno ćete imati odmor po želji i meri, uz veliki broj drugih turista iz naše zemlje. Svaka destinacija ima svoji identitet, posebnost i veliku turističku ponudu, koja dolazi do izražaja posebno tokom letnjeg perioda godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *