key-2323278_1280

Tražnja za stanovima u svim većim gradovima je velika, dok je ponuda znatno manja. Posebno se ta činjenica odnosi na poznate univerzitetske centre – Beograd, Novi Sad i Niš. Bilo da li se radi o pronalasku stana za izdavanje za porodicu, studenta, srednjoškolca ili bilo koju drugu potrebu, važno je razmotriti situaciju i raspoložive ozbiljne ponuđače

Što ranije se krene u potragu za odgovarajućim stanom za izdavanje, veće su šanse da se pronađu potrebni prostori uz pristojnu cenu. Poznato je da se tokom avgusta meseca javlja skok cena, jer tada su stanovi najtraženiji za učenike i studente. 

 

Stanovi za izdavanje Niš – nagli skok cena

Ukoliko ste u potrazi sa stanom na jugu naše zemlje, tačnije ukoliko su vam u fokusu stanovi za izdavanje Nis, trend koji se dešava iz godine u godinu jeste nagli skok cena, odnosno kirija za stanove. Samo u poređenju sa prethodnom godinom, cene rentiranja su veće za oko 20%. One se razlikuju u zavisnosti da li se stanovi za izdavanje u Nišu odnose na garsonjere, jednosobne, dvosobne ili još veće stambene prostore. Rast cena praćen je izrazitim razvojem privrede, posebno industrije, saobraćajne infrastrukture, sektora obrazovanja i kuture, i generalno razvojem juga zemlje, posebno Niša kao većeg centra. Tokom sezone, odnosno krajem leta, cene za izdavanje garsonjere kretale su se oko 100 evra mesečno, a za veće stanove, jednosobne, oko 200 evra. Popularnost lokacija oko univerziteta dovela je do još većeg porasta cena u tom delu grada. 

 

U Novom Sadu iznenadno poskupljenje

U Novom Sadu je najizraženija činjenica porasta cena rentiranja stanova, koja prelazi i pomenutih 20% za izdavanje stanova Niš. Godinama unazad činjenica je da se stanovi u Novom Sadu mogu naći znatno jeftinije u poređenju sa Beogradom, dok je kretanje cena kirije u odnosu na prethodnu godinu veliko iznenađenje. Razlog za poskupljenje stanova u Novom Sadu jeste velika tražnja za stanovima, posebno za studente, u poređenju sa raspoloživom ponudom, što je najizraženije tokom letnjeg perioda. 

 

Beograd – ograničena ponuda

Beograd je tradicionalno poznat kao grad koji privlači najveći broj studenata. Ipak, i u ovom gradu je izražena neusklađenost između ponude i tražnje stanova za izdavanje. Mnogo studenata odluči se za domove, kojih ima dosta, ali znatan broj onih je koji ne ispune kriterijume ili jednostavno žele da pronađu stan koji se izdaje. To se posebno odnosi na lokacije oko fakulteta, kojih je dosta u Beogradu. Pored toga što je ponuda stanova za izdavanje u Beogradu generalno manja iz godine u godinu, na to je uticao i dodatni motiv za zaradom – izdavanje stanova na dan. Nagli porast broja stanova koji se izdaju na jedan dan je sve veći, jer omogućava dobru dnevnu, pa samim tim i mesečnu zaradu, što nije pod velikom državnom kontrolom. Tek uređenjem propisa u oblasti izdavanja stanova na dan, ponovo će se pospešiti ponuda stanova za izdavanje na duže u Beogradu. 

Izdavanje stanova Niš, Beograd i Novi Sad posebno je otežano različitim novonastalim okolnostima – povećanom tražnjom i smanjenom ponudom, rastom cena kirije, postojanjem stanova koji se izdaju na dan i mnogim drugim. Savet je da se, ukoliko je stambeni prostor neophodan, u potragu krene više meseci pre nego što se očekuje pronalazak i useljenje.  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *