Iako su diplome mnogih naših fakulteta priznate u većini država, ipak postoje dobri razlozi zbog kojih se mnogi odlučuju za studiranje u inostranstvu. Prednosti su brojne i o njima se, čini se, mnogo više piše i govori.

Mi smo posetili centar za školovanje u inostranstvu, koji nosi naziv Ino Edukacija,  i sa njima razgovarali, između ostalog, i o tome šta je to negativno za šta bi trebalo da se pripremite ako se odlučite za ovaj korak.

studiranje-u-inostranstvu

Ako odlazite, znajte da i tamo morate ozbiljno učiti

Iskustva studenata koji su studirali u inostranstvu govore da su predavanja naizgled delovala prelako. Istina je da ćete ozbiljno morati da učite. Verovatno će princip rada i polaganja ispita biti drugačiji nego u našem sistemu, ali to i dalje ne znači da ćete moći sa manje truda i rada da završite izabrani fakultet.

Postoji mogućnost da vam se neće dopasti

Mnogi studenti jesu oduševljeni studiranjem u inostranstvu, uvek ima izuzetaka i postoje studenti sa kojima to i nije bio  slučaj. Neki se čak odluče da napuste studije i vrate kući. Za neke studente, biti daleko od kuće prvi put u životu je izazov, za druge to je užasno iskustvo ili teskoća da se priviknu na drugačiji stil života.

Nedostajaće vam vaša kuća i vaša porodica

Za mnoge studente će ovo biti najduže vreme provedeno van kuće i nedostajaće vam rodni kraj, vaš dom i porodica. Slike vaših prijatelja iz detinjstva će u vama često izazivati osećaj nostalgije. Morate biti spremni na to da ćete pojedine praznike ili čak svoj rođendan provesti daleko od svojih najbližih.

Doživećete kulturni šok

Morate biti spremni na to će za život u jednom potpuno novom i drugačijem okruženju za vas biti neka vrsta šoka. Strani jezik, drugačije životne navike i potpuno druga kultura zahtevaće od vas neku vrstu prilagođavanja. A sigurni smo da ćete u početku biti veoma fascinirani i da će vam upoznavanje i otkrivanje svega toga biti privlačno i interesantno. 

Međutim, ova fascinacija novim okruženjem i novom kulturom, može učiniti da svoj rodni grad više ne osećate svojim, da počinete da osećate da sa starim prijateljima nemate o čemu da razgovarate tj. da oni ne mogu u potpunosti da razumeju to kroz šta vi trenutno prolazite. Možda ćete jedva želeti da se što pre vratite svom studentskom životu i gradu i državi u kojoj studirate.

Studiranje u inostranstvu zahteva veću količinu novca

Za školovanje u gradovima naše zemlje takođe treba izdvojiti ozbilnu svotu novca. Međutim, studiranje u inostranstvu je po pravilu skuplje i moraćete nešto više da potrošite tj. uložite. I tu ne mislimo samo na troškove studiranja, već i na troškove života u stranoj državi kao i na vannastavne aktivnosti.

Budite pripremljeni i na to da vam se mogu dogoditi neke neprijatne i neplanirate stvari

Osim što vam se u inostranstvu mogu dogoditi divne stvari dogodiće se i one nepredviđene i ne uvek prijatne. Ali, to ne treba da vas obesghrabri jer se takve stvari mogu desiti i u vašem rodnom gradu, a svakako će biti jedna nova lekcija koja će vas učiniti jačim i otpornijim za sve što vas kasnije čeka u životu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *