Oni piju samo kraft pivo i sveže ceđene sokove iz tegle. Momci su poznati po svojim negovanim bradama i zalizanim frizurama, dok devojke iskazuju svoj “vanredan” smisao za modu noseći vintidž haljine i džempere svojih baka. Njihov omiljeni bend ima trocifreni broj pregleda na YouTube-u, i svuda se kreću retro biciklovima jer paze na okolinu. Neretko su vegetarijanci, a jedu isključivo bezglutensku i organsku hranu. Svesrdni su podržavaoci političke korektnosti i slobode izbora kada je reč o rodnom, pa čak i polnom identitetu.

Da, u pitanju su hipsteri.

Hipsteri kao subkultura

Prema izvorima, termin hipster ima svoje korene u 1940-im, tačnije u džez eri. Pridev “hip” tada se koristio za opisivanje osobe koja prati dešavanja na novoj muzičkoj sceni koja je tada tek bila u povoju i prirodno – nalazila se na margini. Ubrzo je sufiksom “-ster” skovan termin “hipster” i time je prigodno obeležena nova subkultura koja je menjala svoje okvire kroz vreme, ali nikada i samu suštinu – prkos svemu što je popularno i “mejnstrim”.

Današnji hipsteri poznati su kao visokoobrazovani intelektualci, nekomformisti, mahom u svojim dvadesetim i tridesetim godinama. Dakle – pripadnici generacije Milenijalaca. Iako je bilo reči o “izumiranju” hipstera (neki su čak definisali novu struju pod nazivom “yuccies”), ova subkultura je i dalje veoma postojana. Rasprostranjeni su globalno: od Njujorka i Berlina, Pariza, preko Stokholma, Barselone, Istanbula i Tokija. Mada postoje varijacije u zavisnosti od dela sveta, hipstersku subkulturu karakterišu jasno definisane vrednosti.

Paradoks želje da budu drugačiji

Oni su poznati po tome da kontriraju modernoj potrošačkoj kulturi, kupujući na buvljacima i u second hand radnjama. Međutim, u toj jasnoj želji da budu drugačiji i pokažu neku vrstu bunta nisu ostali usamljeni. Zapravo, hipsteri su danas postali ono protiv čega su se sve vreme borili – uniformisana masa, čime je njihova individualnost stavljena postrance.

Pored ovog paradoksa, hipsterima kontradiktornost nije jača strana. Na primer, oni ne podržavaju velike modne brendove i materijalizam, ali ćete ih uvek videti sa najnovijim gedžetima bilo da je u pitanju iPhone 7, IQOS, Fitbit narukvica ili Instax Mini fotoaparat koji je moderna verzija starih polaroid fotoaparata. Iako nisu propustili priliku da obaveste svet o tome da protestuju protiv potrošačkih navika današnjice, nisu mogli pobeći od svoje urođene naklonosti prema tehnologiji. Da ne pominjemo prisustvo na društvenim mrežama, pogotovo Instagramu.

Dalekosežni uticaj hipstera

Bez obzira na to da li vas hipsteri iritiraju ili ne, pozitivan uticaj hipstera na okolinu je neporeciv. U poređenju sa drugim subkulturama i starijim generacijama, hipsteri više brinu o prirodi i okolini, budući da tipično imaju snažniju svest o negativnim posledicama čovekovog delovanja. Teme poput zagađenja, globalnog zagrevanja, zaštite životne sredine, kao i krupnih pitanja koja se tiču racionalnih trošenja resursa (npr. hrane na globalnom nivou) u žiži su njihovog interesovanja.

Mahom visokoobrazovani, hipsteri su fokusirani na to da zaista promene svet, koliko god to zvučalo kao kliše. Startap kultura uzima maha i svet je već ugledao niz inovativnih tehnoloških rešenja zahvaljujući preduzetničkom duhu hipsterskog sveta. Retko kog hipstera ćete videti u sivoj kancelariji na poziciji koja podrazumeva prosto obavljanje administrativnog posla. Ne, oni žele da iskažu svoju kreativnost i rade nešto smisleno, u ma kojoj industriji.

Hipsteri su takođe ostvarili značajan uticaj na ekonomiju. Uzmite samo modu kao primer. Svetski brendovi prilagodili su se novim trendovima, te su izbacili modne linije koje se oslanjaju na retro i vintidž, ili su pronašli sasvim originalan put i tako hipsterima postali nezamenjivi, poput skejterskog brenda Vans.

Ono po čemu ćete nesumnjivo prepoznati jednog hipstera nisu nužno gorepomenuta obeležja i obrasci ponašanja, već sledeće: pravi hipster će uvek duboko poricati da je hipster. Ironično, ova antikomformistička grupa sada je postala ono što najviše mrzi – “mejnstrim”. Možda je poslednji izraz bunta u ovakvom kontekstu biti svoj, pa ma šta to bilo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *