architect 

Svakom stambenom objektu potrebna je zaštita prevashodno od vlage kako voda usled pada kiše ili razmene toplo-hladnog vazduha ne bi prodirala u unutrašnjost. Zaštićena zidna struktura sprečiće pojavu plesni. Komplikovani spoljni vremenski uslovi ali i unutrašnji prostor izložen velikoj količini vlage poput kupatila, kuhinje, terase, podruma i slično mora biti hidroizolovan sa paropropusnim i veoma fleksibilnim materijalima. No, to nije jedina stavka u očuvanju, poboljšanom kvalitetu i atraktivnosti stambene jedinice. Neretko se hidroizolativni premazi koriste sa ukrasnim fasadnim elementima, poput dekorativnog maltera ili prirodnog kamena što spoljašnjosti stambenog objekta daje sasvim novi utisak. 

Gde se sve može izvršiti hidroizolacija

Hidroizolativni materijali se mogu upotrebljavati u horizontalnim i vertikalnim osnovama, dakle moguća je hidroizolacija zidova i podova, unutrašnja i spoljašnja. Hidroizolativni radovi u unutrašnjosti kuće vrše se prevashodno u prostorijama koje su izložene velikom procentu vlage, i namenjena je za sve vrste zidova, bilo da je u pitanju beton, opeka i slično. Posebno je aktuelna hidroizolacija podruma koja blokira pukotine duž zida i temelja. Na vlažnim zidovima podruma neretko se pojavljuju tragovi buđi, mahovine i gljivica podstičući propadljivost. Za bilo kakve magacine, podrume, garaže, radionice i prostorije slične namene potrebno je uraditi hidroizolaciju kako bi se sprečilo izlivanje vode i neprikladni mirisi a okolina bila zdravija i produktivnija za rad i svakodnevno funkcionisanje… Zamislite samo da je vaša radionica prekrivena crnim mrljama, a vi ste ti koji posedujete respiratorne probleme i alergijske reakcije. No, neprijatne situacije mogu se veoma lako sprečiti. Pored toga, neophodna je izolacija sanitarnih prostorija, pogotovo onih u kojima se suši odeća i u kojima se upotrebljava voda na bilo koji način. Zona povećanog rizika od vlage jeste i kuhinja. Prilikom gastronomskih eksperimenata isparava određena količina vode koja iz šerpe ključa. Posebno kuhinja sa lošim cevnim sistemom biva prostor za propuštanje vode i uništavanje betona i zidova. Kuhinjski podovi, pogotovo oni drveni skloni su stvaranju vlage.  Hidroizolacija u kuhinji je neophodna kako bi se efikasno zaštitili ćoškovi. No, pored unutrašnje hidroizolacije, važno je istaći i mogućnost spoljašnje zaštite kako bi jedan dom bio kompletiran. Spoljašnja hidroizolacija vrši se duž čitave vertikale objekta pa i u suterenu. Dotrajala fasada, malter koji otpada podrazumeva renoviranje raznim vodonepropusnim sredstvima, no pitanje je na koji način se može izvršiti saniranje?  

Koji se materijali mogu upotrebljavati za saniranje objekta 

Za sprečavanje prodora vlage, u građevini je poznat širok opseg materijala. Prema načinu postavke, vrsti premaza i ceni možete odabrati neki od pouzdanih proizvoda u tretmanu saniranja vlage. Hidroizolacija se može nanositi u vidu slojeva, putem specijalne emulzije, premaza na bazi cementa, gipsa, nanošenjem bitumenskih i polimernih jedinjenja, popunjavanjem pukotina uz pomoć pene, smole i sličnih elemenata, zatim, upotrebom hidroizolativnog mulja uz pomoć četke, lopatice i sličnih alata. 

Očuvanje stambenih i poslovnih jedinica

Oblaganjem zidova i upotrebom raznih paropropusnih i vodonepropusnih materijala, prostor u kojem se boravi imaće dobru prevenciju od vlage. Uloženi trud u saniranje problema i dobro izvedeni radovi uz pomoć visokokvalitetnih materijala doprineće očuvanju objekata. Uz ne tako velike troškove hidroizolativnih sredstava moguć je produžen vek ne samo unutrašnje konstrukcije već čitavog objekta. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *