Mora se priznati da se ranije nije toliko obraćala pažnju na određivanje toga šta je dobro jesti, a šta ne. Jednostavno se jelo ono čega ima u kući, a što je prema današnjim merilima prilično nezdravo.

zdrav-rucakOd brojnih zagovornika zdrave ishrane ćete čuti da meso nije preporučljivo unositi često, te da ne treba kombinovati skrob i proteine u jednom obroku i slične tvrdnje. Međutim, ako se malo vratimo u prošlost, shvatićemo da su naši preci upravo to radili, a opet je bilo manje oboljenja. Zato bismo možda morali da se zapitamo da li je zaista neophodno da toliko obraćamo pažnju na to koliko smo kalorija uneli, te da li smo u istom obroku pomešali, skrobne i namirnice bogate proteinima.

Ipak, mnogi nutricionisti smatraju da bi svaki pojedinac trebalo da vodi računa o tome koje namirnice unosi, mada je mnogo važnije da u osnovi živi zdravo, te da svakodnevno ima odgovarajuću fizičku aktivnost.

Zdravlje na tanjiru

Poznato je da snaga i zdravlje na usta ulazi, pa je zato vrlo važno da pojedete zdrav ručak, odnosno da nastojite da svaki vaš obrok sadrži namirnice, koje se smatraju zdravim.

Ali pre toga morate odlučiti da li ćete slušati nutricioniste ili sopstveni organizam. Zapravo, sve ono što su naši preci konzumirali i smatrali zdravim i korisnim namirnicama, u novije vreme se smatra lošim izborom. Zato i jeste posebno važno da trezveno razmislite o svemu, pa će vam automatski i biti lakše da odebete da li ćete osluškivati sopstveni organizam i njegove potrebe, te unositi i neke od tih „nezdravih“ namirnica ili ćete se slepo pridržavati onoga što propagiraju stručnjaci.

Koje su namirnice preporučljive?

Praktično nije moguće dati odgovor na pitanje, koje je navedeno, a da on bude primenljiva na aspolutno svakog pojedinca.

Dok nekome prija da unosi meso svakodnevno, dotle neko više voli da konzumira voće i povrće. U tom smislu uopšte nije zahvalno definisati šta je zdrav obrok, jer ta definicija ipak zavisi od čoveka do čoveka.

Ishrana prema krvnim grupama

Jedna od opcija jeste da se pridržavate pravila, koja su navedena u istoimenoj knjizi, a koja predviđaju da ljudi sa određenom krvnom grupom treba da konzumiraju tačno definisane namirnice i istovremeno izbegavaju neke druge.

Međutim, morate imati u vidu da su to prilično rigorozne dijete, a ne postoje medicinski zvanični dokazi o tome da je ishrana prema krvnim grupama pomogla nekome, ko je oboleo ili ima određenih poteškoća.

U svakom slučaju ne treba preterivati, te valja osluškivati sopstveni organizam i na osnovu toga pripremati zdrav ručak ili zdrav obrok uopšte.

Dijeta i zdravlje

Obično su vrlo restriktivne dijete pogubne po zdravlje, pa o tome naročito treba voditi računa prilikom izbora namirnica kako za doručak, tako isto i za ručak i večeru, odnosno užinu.

Ne treba mnogo da razmišljamo da bismo shvatili da naši preci nisu vodili računa o tome da imaju tri glavna obroka i dve užine, kao što danas preporučuju mnogi nutricionisti. Prosto i jednostavno, oni su bili prinuđeni da jedu ono što su imali u kući, a što su uglavnom bili meso, slanina, crni i beli luk, kao i krompir i druge namirnice. Sa aspekta mišljenja većine današnjih stručnjaka za ishranu, to su sve nezdrave namirnice, mada je u pitanju izuzetno diskutabilna tema.

Zapravo jedina dijeta, koja neće imati negativan efekat po zdravlje bilo koga jeste ona, koja podrazumeva zdrav obrok. A zdrav obrok bi trebalo da sadrži balansirane namirnice i da se bude umeren u konzumiranju, jer je umerenost definitivno ključ zdravog života.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *