Kandida je izlečiva, ali vreme potrebno za njeno lečenje zavisi od mnogo faktora. Nekome je potrebno i više meseci da bi se rešio kandide, nekome se kandida stalno vraća, a neko će uspeti da je se reši za mesec dana ili manje.

Ukoliko se i vama kandida stalno vraća, onda je to hronično i to znači da nešto radite pogrešno. Dakle, na početku je jako važno da znate da kandida jeste izlečiva i da ne treba da paničite, već da treba da slušate savete lekara, koji će vam pomoći u vašoj borbi. Nešto ćete morati da promenite u svojoj ishrani i navikama, nečega da se odreknete, a nešto novo da počnete da praktikujete.

zdrava-ishrana

Odreknite se slatkiša i peciva ukoliko imate problem sa kandidom

Gljivica kandida se hrani šećerom, to je njeno gorivo i motor i šećer joj služi da ona jača i da se razmnožava. Kada izacite šećere onda kandida nema čime da se hrani i onda tako nestaje. Dakle, mislite o tome da joj vi samo pomažete da se razmnožava kada jedete šećere. I kada kažemo šećeri – mislimo na sve šećere – od šećera u slatkišima i idustrijskoj hrani, slanišima, zatim u mlečnim proizvodima, sokovima, voću, medu, džemovima i slično. Sve to na početku morate izbaciti, kako biste je izgladneli. Kasnije naravno možete da počnete da ubacujete voće. Takođe, kandida se na neki način hrani i belim brašnom, što znači da obožava peciva i nezdravu hranu, tako da bi i to trebalo da joj uskratite.

Više sveže hrane, pre svega povrća

Da biste postigli balans treba da se okrenete onoj hrani koju kandida ne voli, ali koju voli vaš organizam. Dakle, to je pre svega povrće i gledajte da to bude sveže povrće, zatim, raženi hleb, jaja, krto meso, riba, jogurt, prebacite se na maslinovo ulje, beli luk, kefir, kiseli kupus, semenke bundeve, bademe, limun, crni luk, đumbir. To su sve vrlo važne namirnice kada želite da pobedite kandidu.

Eliminišite (ili smanjite) stres i umor

Kada god se javi neka bolest, velike su šanse da smo sami doprineli njenom nastanku. Dakle, niste slušali vaš organizam, koji vam je sigurno slao neke znake da taj vaš tempo više ne može da podnese i da je stresa previše. Bili ste stalno umorni? Stalno vam se spavalo? Imali ste podočnjake i niste dovoljno jeli, pa ste stalno osećali glad? Jeli ste brzo i nije vam prijala jako loša hrana, ali niste imali izbora? Sedeli ste po ceo dan, pa su počela da vas bole leđa, da vam se koče prsti? Bolela vas je glava? Nije li ovo dovoljno znakova kojima organizam nešto pokušava da vam kaže. Niste usporili, vaš imunitet je opao, nastavili ste da jedete šećere, da pijete tablete za glavu i naravno da ste, između ostalog, stvorili idealan prostor za ravoj kandide. U ovom slučaju, balans ćete postići ako usporite.

Obavezna fizička aktivnost

Naravno da je logično da ne možete tek tako da date otkaz i prestanete da završavate sve svoje obaveze. Znamo da nekada nije lako pronaći vreme za sebe. Ipak, možete pronaći deset minuta u toku dana, da odmorite, da ne razmišljate ni o čemu. Ili na kraju krajeva potrebno je da se samo dobro organizujete i isplanirate vreme za sebe, kao što ste isplanirali i vreme za posao. Da biste ublažili posledice toga što stalno sedite, treba da trenirate, da radite vežbe istezanja itd. Samo tako možete da sprečite da vam se kandida ponovo javi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *