Bliži se septembarski rok, izuzetno važan za sve one koji nisu dali uslov za narednu godinu. Znate da ćete pored njega imati još samo jedan popravni, pa je logično da osećate veliku količinu stresa i treme. Pokušajte ovaj put nešto da promenite i nemojte dovoditi sebe u situaciju da pred sam ispit ispijate litre kafe i energetskih pića, ne spavate i ne izlazite iz stana ili čitaonice.

Još gore bi bilo da u situaciji koja vam se čini bezizlazno, pribegavate nekom od načina podvaljivanja na ispitu, kao što su prepisivanje sa puškica ili korišćenje bubica za ispite. Sve to može biti rizično i ukoliko budete otkriveni, sledi vam zabrana izlaska na nekoliko sledećih rokova.

Organizujte se na vreme i napravite plan

Lako je reći, ali teže sprovesti u delo, ali oni koji to uspevaju kažu da je dobra organizacija pola posla. Najpre odlučite koji ispiti su vam prioritet i realno procenite koliko vremena će vam trebati za spremanje svakog od njih. Kada napravite dugoročni plan, prelazite na kratkoročne, dnevne planove, koji podrazumevaju da ćete isplanirati koje lekcije treba da pređete u toku dana. Budite realni i ne preterujte sa zahtevima koje stavljate pred sebe, jer ćete se osećati loše u slučaju da ne naučite sve zacrtano.

Obimne ispite podelite na celine

Nije lako suočite se sa spremanjem ispita koji podrazumeva hiljade pročitanih strana. Deluje vam da ga nikad nećete položiti. Naš savet je da ga podelite na više delova i nakon spremanja svakog dela izdvojite vreme za obnavljanje da bi se znanje sleglo.

studenti uce

Recite zbogom telefonu, internetu i društvenim mrežama

Sigurno ste čuli za čuvene izgovore studenata da su pali na ispitu iako su učili po ceo dan i bili zatvoreni u stanu. Ovo su klasična zavaravanja. To što su se izolovali od društva, izlazaka, šetnje, takvi studenti nadoknađuju uz mobilne telefone i internet. Od „samo da odgovorim na poruku i vidim šta ima na fejsu”, često se dođe do toga da stalno prekidate učenje i, ne primećujući, provedete zapravo nekoliko sati dopisujući se sa svojim virtuelnim drugarima. Učenje u takvim uslovima sigurno ne može biti efikasno i produktivno.

Napravite pauzu

Da bi koncentracija bila dobra, potrebno je da budete odmorni, te stoga pauzirajte kratko kada god osetite zamor. U takvim situacijama relaksiraće vas neka opuštajuća muzika, kratka šetnja ili nagrađivanje sebe nekim sitnim zadovoljstvom zbog pređenog gradiva. To može biti i omiljeni sladoled, čokoladica ili napitak koji će vas okrepiti da nastavite dalje sa učenjem.

Učite u društvu

Učenje u društvu je korisno iz više razloga. Lakše je kada znate da je neko u istoj situaciji kao i vi, kada imate nekog ko može da vas sasluša dok obnavljate gradivo i ko će da vas motiviše u trenucima kada mislite da više nemate snage. Dobro je da se uskladite sa nekim čiji je nivo znanja približan vašem, jer onda nećete ometati jedno drugo, već ćete sličnim tempom savladavati gradivo. Mnogi studenti se ne odlučuju za učenje u paru, jer se plaše da će se viđanje pretvoriti u druženje, ali ukoliko postavite sebi ciljeve i držite se plana, imaćete vremena i za pauze – tračarenje, šetnju, pripremanje klope, što je sve svakako bolje u društvu.

Brinite o svom zdravlju

Neka istraživanja pokazuju da kod studenata dolazi do pada imuniteta pred ispitni rok i u toku samog roka. Sve to je posledica neredovne ishrane i spvanja i smanjene fizičke aktivnosti. Pokušajte da i u toku spremanja ispita održavate zdrave navike, često šetate, jedete što više svežeg voća i povrća i smanjite unos šećera i zasićenih masti.

San je izuzetno bitan i nikako ne menjajte dan za noć, a podrazumeva se i da je poželjno da izbegavate velike količine kofeina koji će vas možda držati budnim, ali ne i dovoljno koncentrisanim za učenje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *