Svi smo mi bili mali i samim tim znamo kakve emocije u nama budi sam pomen „dečija soba“. Naša oaza mira, naš izmaštani svet, naš kutak u koji bežimo kad god nam nešto nije po volji. Dečija soba je prostorija koja i te kako ima uticaj na odrastanje i razvijanje ličnosti kod dece i to ne samo kada su mala, već i kasnije kada porastu i kada, naročito u tinejdžerskom dobu, kroz svoju sobu žele da prikažu svoj stav, svoju ličnost i interesovanja.

Bilo kako bilo, jedno je sigurno – u uređivanje dečije sobe treba ulagati i tome treba prići jako studiozno, bez obzira na to da li sobu opremate za bebu, malo većeg mališana ili tinejdžera i bez obzira na to da li to radite sami ili u konsultaciji sa njim.

Konsultujte se sa vlasnikom sobe

Kada je reč o uređivanju sobe, podrazumeva se da će soba sadržati krevet, noćni stočić, ormar, radni sto, možda i neke police, dodatne stočiće i fotelje. Ipak, osim ovih ključnih komada, svakako su detalji ti koji prostoru daju dušu. Pa čak i kada je reč o ovim osnovnim komadima nameštaja, ko kaže da oni moraju da budu klasični i već viđeni?!

Na primer, krevet i fotelje mogu da budu u istom tonu, od nekog materijala neobičnih šara koje će možda asocirati na njegovog/njenog omiljenog lika iz detinjstva. Ukoliko želite originalni i udobni nameštaj u dečijoj sobi, beržera fotelja je dobro rešenje. Učiniće prostor vanvremenskim i može se naći u raznim varijantama i bojama. Koju god da izaberete nećete pogrešiti, jer sedenje u njoj je prava udobnost, a vašem mališanu je to i potrebno. Ovu priču može da prati i tepih koji, na primer, predstavlja gradske ulice, ili polje cveća ili šta god da obeležava detinjstvo vašeg deteta. Svakako, konsultujte sa sa njim pre nego što donesete neke važne odluke. Ovo važi kada su u pitanju ovi osnovni komadi koji čine sobu. Za sve ostalo – pustite vaše dete da odluči. Vi možda ne volite postere, ali vaše dete ih baš želi. Vi možda želite klasičnu „bapsku“ zavesu, a ono ne želi zavesu uopšte. Pustite ga da se poigra sa svojim prostorom kako želi, ipak će ono tu najviše boraviti, a vi pomozite koliko možete da mu ispunite želje.

decija soba5

Pronađite inspiraciju na internetu

Ukoliko uređujete sobu za bebu, koja svakako još uvek nema „pravo glasa“, najbolje je da se konsultujete sa internetom. Tu su i društvene mreže poput Instagrama i Pinteresta koje nude pregršt sjajnih ideja!

Prostore koje možete pronaći na internetu uglavnom su minimalistički opremljeni i ukrašeni, dominiraju svetle i pastelne boje uz mnogo prirodne svetlosti i simpatičnih, ličnih detalja. Na primer, jedna tipična dečija soba bi u tom smislu izgledala ovako: pod – beli laminat, tepih – u skladu sa bojom samog prostora, obično srednje veličine, čupkast, krevet je obično drven, opet u belim, svetlosivim ili drugim sličnim nijansama, ukrašen gomilom jastučića, kako čupavih, tako i onih sa natpisima. Tu je i radni stočić, najjednostavniji sto od belog drveta koji prati i klasična bela stolica; u tom ćošku su i slike, police sa knjigama, igračkama i drugim detaljima. Zidovi su ukrašeni fotografijama ili nalepnicama omiljenih dečijih junaka, tu su i novogodišnje sijalice koje sijaju tokom cele godine kako bi stvorile ušuškanu i prijatnu atmosferu, ukoliko dete baš nije toliko malo, tu su i biljke, a „kruna“ sobe jeste jedna ili više fotelja i to nekih neobičnih, nesvakidašnjih, prilično umetnički dizajniranih. Te fotelje mogu da budu „normalne“, sa nožicama, a mogu da budu i ultra popularni lazy bag-ovi. Čak, deca najviše vole baš ovakve fotelje. Uglavnom, sve je u istom tonu, soba ispunjava sve estetske kriterijume časopisa za uređenje doma, no, da li je baš praktična za nemirne mališane…

Zato je možda i najbolje da sobu uredite u dogovoru sa svojom decom kako biste bili sigurni da ste, na primer, odabrali odgovarajuće fotelje! Ili tepih! Ili zavese! Sa njima se nikad ne zna…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *