controller-78445_1280

Dolaze hladni dani. Zahvaljujući modernoj tehnologiji, naravno, ne moramo se zgrčiti kraj vatre, već imamo stvari kao parno grejanje i izolacija. Nažalost, da bi smo takve stvari posedovali, naš novčanik nekada mora da se zgrči i time nam stvori velike neprilike. Upravo su veliki računi, a ne zimske radosti, ono što većini nas padne na pamet kada se spomene zima. Samim time, hajde da potražimo način na koji ćete izaći kraj sa troškovima grejanja i pomoći svom domu da ostane topao kroz hladne dane.

PVC stolarija

Najpre se morate pobrinuti da što manje temperature napušta vaš dom. Ovo činite ulaganjem u stolariju, najpre prozore, a i kroz izolaciju fasade. Hajde da razmotrimo, najpre, PVC stolariju. Izbor PVC stolarije predstavlja ulaganje za budućnost. Jedna od velikih prednosti PVC stolarije je što, iako investicija, nije preterano skup. Jeftiniji je od marginalno boljeg aluminijumskog parnjaka, pružajući vam dobru izolaciju po pristojnoj ceni. Vrlo brzo će se isplatiti jer tokom godine veliki deo troškova je upravo nadoknađivanje izgubljene temperature koje gubite kroz stolariju. PVC stolarija odličan je izolator, a biće korisna i kada dođe leto. Svakako razmotrite ovaj korak. 

Termoizolacija fasade

Naravno, najveći deo temperature gubite kroz fasadu. Ona zahteva značajno više vremena i ulaganja nego pvc stolarija, ali svakako je vredna toga. Uklapanje jedne od mnogih savremenih opcija za temeljnu izolaciju pružiće vam odličan način da sačuvate toplotu unutar kuće, kako krozu zidove, tako i kroz krov. Jako je bitno razumeti da je čuvanje temperature najbolji način da se sačuva novac. Grejanje samo po sebi teklo bi značajno lakše, a vaš radiator ne bi morao biti stalno topao, kada bi vaši zidovi čuvali većinu energije koju imate. Nažalost, slučaj je takav da većinu vremena upravo zidovi i prozori propuštajo veliki deo energije, i vi ostajete sa neprijatno dugačkim računom. 

Grejalica/peć

No, to ne znači da je svo čuvanje novca u izolaciji. Možemo, takođe, pričati i o izvoru toplote kao potencionalnom mestu za uštedu i investiciju. Tehnologija stalno napreduje i postaje sve bolja i efikasnija. Ne samo da moderne grejalice i peći greju više, već to rade i za manje snage. Moderne peći su, npr., podesive, i mogu grejati u određeno vreme i na određenu temperaturu. Na taj način možete odabrati zapravo koje sobe želite da grejete, i to u koje vreme. Uz to, mnoge peći danas koriste sve čistije oblike goriva, pa možete čuvati i svoja pluća i okolinu kupovinom ovih peći. Vrlo brzo investicija će vam se odraziti na račun i imaćete značajno niži račun grejanja

Dobre navike

Najzad, sve ovo je uzalud ako ostavljate prozor otvorenim ili hodate bosi. Da bi sačuvali novac tokom zimskih dana, moramo se ponašati svrsishodno i optimalno. Najpre, sobe treba povretavati na pametan način – brzo i retko. Ne treba držati otvoren prozor, posebno ne noću. Da ne bi trošili na ogromne količine toplote, koristite papuče i čarape po kući i nemojte grejati sve sobe na istu temperaturu. Predsoblje nema razloga biti toplije od 15 stepeni, za razliku od npr dnevne sobe koja bi trebala biti na pristojnih 23. 

Dobro se pripremite za zimu i neće morati mnogo da brinete o troškovima za grejanje. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *