Generalno zubni implanti su najbolja opcija kada vam fali jedan ili više zuba. Mnogi se odlučuju na ugradnju implanata i kada im fali samo jedan zub, jer je to najbolja opcija. Naime, prilikom bilo kod drugog zahvata, tačnije ugradnje mosta, potrebno je da se oštete i minimum dva dodatna zuba, međutim, kada su u pitanju zubni implanti, situacija je sasvim drugačija. Niti jedan drugi zub neće biti oštećen i bićete prilično zadovoljni rezultatima. Dobićete potpuno novi zub, a pritom će biti sačuvani i vaši zdravi prirodni zubi. Zapravo, to uvek treba da bude cilj.

Prirodne zube ništa ne može da zameni i zato treba da ih čuvate maksimalno. Međutim, kada se usled nekih okolnosti dogodi da ipak ne postoji mogućnost da ih sačuvate ili se dogode nepredviđene situacija, nakon kojih ostanete bez zuba, onda je najbolje rešenje ugradnja zubnim implanata.

pregled

Prvi korak – stomatološki pregled i priprema pacijenta

Vi ste odabrali da želite da vam se ugradi zubni implant, ali pre svega toga neophodno je proći određenu proceduru. Nakon vaše odluke, tu odluku treba da potvrdi i vaš stomatolog. On to ne može uraditi bez prethodne provere vaših zuba i celokupne vilice. Kada dođete u ordinaciju, recite mu jasno i konkretno vaš problem, ali i vaše želje. U zavisnosti od vaših želja, ali  i mogućnosti, stomatolog će vam predložiti najbolje rešenje. Vrlo je važno da vas stomatolog detaljno pregleda, kako bi ustanovio da li je moguća ugradnja zubnih implanata. Nakon toga, on će vas uputiti u dalje korake, ali će vam objasniti i kako bi trebalo da se ponašate.

Korak drugi – ortopan vilice

Da bi video kakvo je stanje vaše vilice, potrebno je da uradite snimak vaše vilice. Što pre završite sa svim ovim sitnim poslovima, to ćete pre biti spremni na operaciju. Na osnovu snimka vaš zubar će ustanoviti kako bi trebalo da teče hiruški zahvat i da li to uopšte moguće. Kada potvrdi da je moguće, onda će vam zakazati operaciju, ali vrlo verovatno nećete čekati dugo, tako da se prpremite da operacija bude ubrzo nakon pregleda.

Korak treći – hiruški zahvat

Treći korak, odnosno hiruški zahvat ugradnje zubnih implanata obuhvata više koraka, koji čine ovu operaciju. Vaš zubar će vam prvo dati lokalnu anesteziju. Sačekaće da anestezija počne da deluje i onda će krenuti da vam radi zub. Naravno on će pre toga proveriti da li ste dobili dovoljnu dozu anestezije, jer je moguće nekada da stomaolozi ne daju dovoljnu dozu i da onda pacijent oseća nešto. Međutim, kada se primeti da pacijent i dalje ima osećaj u tom delu vilice, onda se pojačava doza. Nakon toga sledi postupak ugradnje zubnih implanata. To izgleda tako što se zubni implant ugrađuje u viličnu kost i on bi trebalo da predstavlja veštački koren. Zubni implant vremenom sraste sa koskom.

Korak četvriti – ugradnja krunica

S obzirom da smo napomenuli da zubni implant zapravo predstavlja veštački koren, potrebno je nešto što će biti i veštački zub. To se stručnije naziva zubna krunica. Koje će krunice pacijent odabrati zavisi isključivo od njega i njegovih želja, ali svakako da je pomoć i savet stomatologa uvek dobrodošao. Tu se celokupna procedura završava i važno je da pacijent dalje brine o sebi u skladu sa savetima, koje je dobio od zubara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *