Ako razmišljate o strategijama koje će doprineti da vam studiranje prođe brzo, a da pritom čujete, vidite, naučite nešto novo i pre svega, proputujete tokom studiranja, onda su razni intership programi, kao i work and travel dobra prilika da priuštite sebi putovanje svetom i tako upoznavate drugačijt kulturt, ljude, načine života i običaje. Na jednoj strani, barem kada je work and travel program u pitanju, dobijate priliku da lepo zaradite, a opet imate vremena i da upoznate nove ljude, proputujete tom dalekom Amerikom i vidite kako taj svet funkcioniše.

Međutim, iako se mnogo priča i piše o work and travel programu, postoje i različiti programi stipendiranja i razmene sa pojedinim evropskim zemljama, pa ukoliko ipak radije želite samo da studirate, imate plaćen smeštaj i hranu i da pritom lepo živit, onda su rojni programi stipendiranja dostupni, zato je važno da se prate konkursi i da se detaljno raspitate o o kriterijumima koje morate da ispunite. Svakako, svi oni koji sanjaju Ameriku, taj san mogu da pretvore u javu kroz programe usavršavanja u mnogim vodećim američkim kompanijama. Tako student ili početnici u nekom poslu mogu da dobiju prvu priliku za sticanje radnog iskustva u mnogim multinacionalnim kompanijama, pa ako ste zainteresovani da vidite kako ogromne kompanije funkcionišu, eto prilike uz pomoć takozvanih internship programa.

america5

Iako se mnogi odlučuju za work and travel program, jer im je važno da se materijalno obezbede, treba znati da i programi stručnog usavršavanja omogućavaju plaćenu praksu koja će doprineti ne samo da steknete radno iskustvo i naučite posao, već i da se spremite za mnoge životne prilike koje vas mogu zadesiti na radnom mestu. Ove stručne prakse mogu da traju pola godine, godinu dana ili 18 meseci, tako da je za mlade ljude intership program dobra prilika da se oprobaju u poslovnim krugovima.

Ko ima priliku da dobije stručnu praksu?

Svi student koji su upisani na osnovne, postdiplomske ili doktorske studije, a imaju između 18 i 33 godine imaju pravo da konkurišu za programe stručnog usavršavanja. Naime, ove stručne prakse mogu biti zanimljive za student arhitekture, finansija, programiranja, ali i one koje bave menadžmentom, ekonomijom, marketingom i turizmom i hotelijerstvo. Osim edukovanja, tokom svog stručnog usavršavanja, studenti će imati priliku i da upoznaju kulturu, običaje, način života Amerikanaca, ali i drugih ljudi koji žive i rade u kompaniji.

S obzirom na to da work and travel programi imaju otvorene konkurse u maju i oktobru, kada su programi stručnog usavršavanja u pitanju, oni su otvoreni tokom čitave godine, samo je važno da se prijavite meec i po dana ranije u odnosu na početak prakse. Pošto nisu u svakom trenutku otvorene radne pozicije, neke ponude se naknadno otvaraju, tako da je važno pratiti koje to oblasti poslova se trenutno nude. Važan preduslov za odlazak na stručno usavršavanje svakako je znanje engeskog jezika, tako da ukoliko niste na zavidnom nivou kada je konverzacija u pitanju, pojedine posredničke agencije vam mogu pomoći, jer organizuju kurseve koverzacijskog engleskog, tako da izgovor ne možete da imate, jedino je vaša želja važna.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *