Da li postoji neko ko može danas da živi bez bar jednog USB kabla u svom domu?! I ne samo u svom domu, već se čini da svuda imamo bar po jedan USB kabl, u torbi, kolima, na poslu i tako spisak može da se nastavi u nedogled, jer su nam potrebni najpre da bismo napunili baterije na svojim mobilnim telefonima, a kako baterije nisu tako izdržljive, ovo je oprema bez koje se ne ide nigde.


Međutim, USB kabl, odnosno USB konektor, nije osmišljen prvobitno za tu potrebu, već iz potrebe da se računari povežu sa drugim, perifernim uređajima, što zapravo i samo ime USB kabla kaže. Od samog pojavljivanja USB konektora, što je više od 20 godina, pa sve do danas, oni su podlegli promenama, usavršavanjima, a poslednji, USB tip C, „preti“ da postane standardni konektor celom svetu.

USB tip C

Ukoliko imate Iphone ili neki od uređaja koji su potekli od Apple kompanije, zaisugnro znate kako izgleda i šta je USB tip C. Ono što je Apple kao firma osmislio, jeste konektor koji se može iskoristiti apsolutno za sve, te je USB kabl prisutan sa istim konektorom na oba svoja kraja. Što znači da telefon, lap top, tablet ili bilo koji drugi uređaj, imaju apsolutno isti port za USB konektor, što u ranijim uređajima i kablovima nije bio slučaj.

Međutim, USB tip C se ne nalazi još uvek na svim uređajima, ali kako vreme prolazi, sve više se prihvata, što nam govori da će ovaj, takozvani USB za Iphone postati ono što ćemo svi imati i koristiti. Ukoliko nemate ovakve uređaje, a ipak imate USB kabl sa ovim konektorom, onda ga jednostavno možete koristiti uz određene adaptere, bez ikakvkog problema. No, kod nas su i dalje jako zastupljeni uređaji sa drugačijim portovima, pa ukoliko nemate neke od prethodno pomenutih uređaja, zasigurno će vam zatrebati i druge vrste USB-a.

USB tip A

Standard, koji je to od samog početka, pa sve do danas, posebno na našem tržištu, jeste USB kabl sa konektorom tip A. Ovaj tip USB konektora podržava portove, odnosno ulaze na računarima, lap topovima, adapterima za punjače. Zbog toga se kod nas i najviše nalazi USB kabl sa kombinacijom vrsta USB-ova, jer na jednom kraju se obavezno mora nalaziti USB kabl sa konektorom tip A, dok je na drugom kraju tip konektora koji se bira po samoj potrebi, a to su vrste konktora tipa B.

USB tip B

USB kabl sa konektorom tipa B je na našem tržištu poznatiji nego USB tip C, upravo zbog samih potreba. USB tip B se razlikuje, budući da se tip B koristi za povezivanje računara sa hard diskom, štampačem, skenerom, dok je za povezivanje računara sa mobilnim telefonom, foto aparatom i sličnom opremom potreban micro USB kabl, odnosno mikro USB koji spada pod tip B kako bi sve moglo da funkcioniše.
Na osnovu samih portova na vašim uređajima, na osnovu mobilnog telefona koji posedujete, te na kraju na osnovu potreba koje imate, lako ćete i odabrati koji vam je USB kabl potreban za povezivanje, a svakako znanje o postojećim vrstama USB konektora će vam u tome pomoći.

Pročitajte još korisnih tekstova iz kategorije zanimljivosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *