Ako je nameštaj pravilno raspoređen u prostoru, njegova upotreba će biti olakšana, a samim tim biće povećan i opšti kvalitet prostora. Ako se poslužite jednostavnim pravilima dobićete maksimalnu funkcionalnost, a uz to estetske vrednosti vašeg prostora biće na višem nivou.

Ulazni prostor trebalo bi da bude opremljen komadima nameštaja koji će poslužiti za odlaganje obuće, odeće i torbi. Komode za odlaganje odeće stavite što bliže vratima kako biste sprečili unošenje prljavštine u stan. Neka nameštaj u hodniku bude povezan stilom, materijalom i bojom kako biste učinili taj deo prostora lepšim.

Nameštaj u dnevnom boravku

U dnevnom boravku bi trebalo skladno rasporediti nameštaj i povezati ga sa povezanim prostorijama. Tu pre svega mislimo na trpezariju, ako je u okviru dnevne sobe. Tako ćete omogućiti maksimalnu funkcionalnost nameštaja, a enterijer će delovati skladno i lepo. Obezbedite lak prilaz garnituri za sedenje, a ostali nameštaj postavite tako da može da se pomera lako prilikom održavanja jer se u dnevnoj sobi najviše vremena provodi i taj nameštaj treba češće da se pere. Danas je dubinsko pranje namestaja neophodno kako biste se zaštitili od bakterija. Kada se odlučite za dubinsko pranje Beograd vam nudi širok izbor profesionalaca. Neka garnitura za sedenje, ako je moguće, bude okrenuta ka prozoru kako biste mogli da uživate u prirodnom svetlu.

Uskladite položaj nameštaja i televizora

Večita dilema je koje je najbolje mesto za TV. Položaj televizora mora da bude u skladu sa položajem garniture, a nikako tv prijemnik nemojte stavljati suprotno od prozora, jer će vam onda biti otežano gledanje TV sadržaja. Ako niste znali, TV bi trebalo da bude udaljen od garniture za sedenje nekih 6 veličina samog ekrana.

Sa dnevnom sobom najčešće je povezana trpezarija, te morate biti obazrivi prilikom raspoređivanja nameštaja u ovom delu stana. Naime, važno je sto i stolice namestiti tako da može lako da im se priđe, a uz to i da se jednostavno čisti i održava ovaj deo stana. Posebno se morati brinuti o praktičnosti i funkcionalnosti nameštaja u kuhinji, jer bi trebalo osigurati dovoljno prostora kako bi moglo lepo da se funkcioniše u ovom delu.

Minimalizam, pre svega!

Kažu da ne postoji nijedno drugo mesto kao što je dom. Ako niste znali, mnoga istraživanja su potvrdila da dom drastično utiče na stanje ukućana. Iako bi naši domovi trebalo da budu mesta u kojima tražimo utočište i beg od svega, često nam domovi stvaraju mnogo više stresa. A kako dom pretvoriti u prostor u koji se rado vraćate i koji odiše pozitivnom energijom?

E pa onda razmislite o minimalizmu!

Minimalistički stil posebno utiče na ljude i svi koji žive u ovako uređenom prostoru su mnogo srećniji. Evo i zašto.

Raspored nameštaja, prostor, dizajn i osvetljenje i te kako mogu da utiču na raspoloženje ukućana. Do netrpeljivosti će vas dovesti suviše pretrpana soba. Do sumornog i depresivnog raspoloženja dovešće suviše mračan prostor, a previše svetla može da prouzrokuje uznemirenost i stres.  Zarobljeno ili skučeno ćete se osećati u malom prostoru.

Ako su tepisi od čoška do ćoška, krevet zatrpan jastucima, a stvari svuda po kući činiće će vam se da vam je stan zatrpan stvarima, a mnogo stvari skuplja prašinu. Svakako, da nije dekora dom ne bi bio ugodan, ali previše dekoracije može da dovede do suprotnog efekta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *