Poznato nam je da kao finalni pečat prilikom uređenje doma dolazi rasveta. Međutim, izabrati adekvatnu rasvetu i nije tako lako i često se spotičemo o iste greške prilikom kupovine.

Iz tog razloga zaputili smo se u salone rasvete u Beogradu i pitali prodavce da nas posavetuju kako da budemo unapred pripremljeni i da prikupimo osnovne informacije o rasveti kako bismo izbegli frustracije u slučaju da smo napravili pogrešan izbor.

Da biste bili opušteniji u kupovini rasvete dajemo vam nekoliko saveta i koje greške da izbegnete kako biste bili zadovoljni novom rasvetom u vešem domu.

Obavezno planirajte unapred

Možda zvuči čudno, ali u potrazi za savršenim osvetljenjem potrebno je da dobro isplanirate korake.

Prvo bi trebalo da razmišljate o nameni prostorije u koju postavljate rasvetu. Ukoliko novokupljena lampa nije adekvatna za aktivnosti koje obavljate u određenom prostoru, može vam se desiti da ste nepotrebno bacili novac.

Ako je u pitanju kupatilo, sigurno je da ćete izabrati zidnu rasvetu postavljenu oko ogledala. Za ogromne prostorije mala lampa neće doći do izražaja i neće davati dovoljno svetla, zato ovde možemo da postavimo veliki luster.

Pošto rasvetu stavljamo u već dekorisan prostor potrebno je da unapred znamo šta tražimo, odnosno, koju veličinu lampe tražimo, kao i dizajn rasvetnog tela.

Ne zaboravite da izmerite dimenzije prostorija

Pre svake kupovine rasvete obavezno je da izmerite dimenzije prostorije u koju ćete postaviti novokupljenu lampu. Izbagavajte odokativno merenje prostorije jer možete da pogrešite.

Bolje je da precizno znate dimenzije prostora i da njemu prilagodite rasvetu. Za prostorije koje imaju niske plafone greška je postaviti viseći luster. Luster bi dobro stajao u prostoriji koja je velika, prometna i sa visokim plafonima.

Obratite pažnju na težinu i dimenzije lampe

Tokom procesa kupovne može vam se svideti neka lampa za koju će se ispostaviti, da kad dođete kući, zapravo uopšte ne odgovara celokupnom enterijeru. Ta lampa može biti ili mnogo mala za prostor ili, pak, obrnuto, suviše velika.

Težina lampe je takođe bitna stavka na koju je potrebno obratiti pažnju. Svaka lampa ima specifikaciju na svom pakovanju koju je potrebno pročitati. Nosači lampe bi trebalo da su adekvatni sa strujnim instalacijama i arhitektonskim rešenjima u našem domu.

Funkcionalnost je važnija od forme

Lampa koju birate bi trebalo da odgovara vašem senzibilitetu i vašim potrebama. Na tržištu postoji široka paleta rasvetnih tela, kao i osvetljenje koje je trenutno aktuelno i u trendu.

Vaš dom može biti opremljen u  tradicionalanom, rustičnom , modernom ili industrijskom dizajnu, ali rasveta bi trebalo da bude, pre svega, funkcionalna i u skladu sa vašim navikama.

Često grešimo ako lampu biramo samo po njenom izgledu. Bitno je obratiti pažnju kakvo svetlo lampa baca i u kojoj će prostoriji ona biti postavljena. Od namene prostorije zavisi da li ćemo birati ambijantalno osvetljenje, difuzno svetlo ili svetlo za radnu atmosferu.

Izbegavajte centralno osvetljenje

Centralno osvetljenje, kao što je jedna lampa na plafonu, je dobro kao osnovni ali ne i kao jedini način rasvete u enterijeru.

Kobinujte različita rasvetna tela  sa centralnim osvetljenjem. Uvedite podnu lampu, stone lampe ili zidnu rasvetu. Kombinacojom više tipova osvetljenja dobija se balansiranost i prijatniji ambijent.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *