Ručni prtljag se najviše koristi pri prenosu stvari tokom letenja avionom. Na njemu se poznaje najmanje habanja, jer ste vi jedina osoba koja rukuje torbom ili rancem, pa je ručni prtljag prioritet za putnike kako ne moraju da brinu o rukovaocima prtljaga ili drugim nevidljivim zaposlenima, koji bezbrižno bacaju kofere i torbe.

Stoga, u ovom tekstu pročitajte koristi nošenja sportskog ranca kao ručnog prtljaga u avionu, kao i šta sve možete spakovati u njega.

Kupovina sportskog ranca za putovanje

Ukoliko već ne posedujete neki stari ranac, vreme je da kupite novi. Pored toga što ćete ga koristiti kao ručni prtljag u avionu, ranac za putovanje će vam poslužiti i u mnoge druge svrhe. Sportski ranac se može pronaći u bilo kojoj radnji sportske opreme, outletima, tržnim centrima. Kako biste bili  sigurni da sportski ranac možete iskoristiti ručni prtljag, potrebno je obratiti pažnju na njegove dimenzije. Naime, dozvoljene dimenzije ručnog prtljaga u avionu približne su kod svih aviokompanija. Pa tako ručni prtljag ne bi smeo da prelazi dimenzije 55 x 40 x 20 cm. Isto tako, za ručni prtljag je bolje izabrati sporstki ranac nego kofer, s obzirom na elastičnij materijal i dodatne dzpeove koje možete dodatno iskoristiti. Dobar ručni prtljag imaće dosta spoljnih džepova za osnovne stvari i možda čak i za vaš laptop.

Cene sportskih rančeva se razlikuju u zavisnosti od radnji u kojima kupujete, brendova, veličina i materijala, kako postoje rančevi koje se prave od nepropupsnih materijala, u slučaju da se koriste za planinarenje ili duge izlete. Svakako, sportski ranac saćuvaćete od vidljivog habanja i velikih ogrebotina, za razliku od kofera, posebno kada ga koristite kao ručni prtljag u avionu.

Pravila za pakovanje ručnog prtljaga

Pravila za pakovanje ručnog prtljaga postoje u svim aviokompanijama, i otprilike se svode na isto. U suštini, većina aviokompanija prvenstveno navodi materije koje se ne smeju prevoziti u ručnom prtljagu. To su pre svega oružje, otrovne supstance, isparljivne materije i štetni gasovi, radioaktivne materije, pojedine tečnosti i lekovi. Kada su pitanju tečnosti i lekovi postoje odstupanja, odnono propisi koji dozvoljavaju da se isti spakuju u ručni prtljag. Svakako je važno ne prepuniti sportski ranac, jer pored dimenzija, navedena je i masa prtljaga koja je dozvoljena za unošenje u avion,što iznosi oko 8 kilograma. U svakom trenutku, navedene informacije možete pronaći na sajtu aviokompanije kojom letite.

Šta spakovati u ručni prtljag

Iako ove stvari ne stoje ni na jednoj listi aviokompanija, mi ćemo vam reći da je u ručni prtljag potrebno spakovati: prvenstveno, dragocenosti, kao što su novčanik, pasoši ili druga važna dokumenta, nakit, fotoaparat i mobilni telefon, koje ćete ovom prilikom sigurno zaštiti od udaraca, što vam predati prtljag ne garantuje. Isto tako, ne postoje ograničenja koja se tiču ručnog rtljaga kada je u pitanju oprema za bebe ili lekovi za putnika, pa tako možete spakovati i hranu za bebe, cucle i flašice u svoj sportski ranac. Na kraju, možete poneti i sendviče, peciva, slatkiše ili voće, u zavisnosti šta preferirate od hrane tokom putovanja.

Na kraju, ukoliko u rancu ostane prostora, možete sa sobom poneti i mp3 plejer, sunčane naočare ili omiljenu knjigu, i prepustiti se letu, uživajući u onome što volite. Prijatan let želimo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *