Verovatno najiritantniji mogući bol jeste bol zuba. Bilo da vas boli jedan ili više zuba, vi osećate kao da vas boli cela vilica, ne možete da definišete gde vas tačno boli, zatim počinje i glava da vas boli, ne možete baš normalno da funkcionišete i onda pokušavate na sve načine da ublažite bol. Svako od nas u provom mahu misli da će to brzo proći. Međutim, kad prođu sati, a bol ne prestaje, onda ni vaše telo više ne može da izdrži.

Obično se bol u zubima javlja u toku noći i tada je najintenziviji. Kada možda nemate vremena ili prilike da odete do najbliže stomatoloske ordinacije i obratite se za stručnu pomoć, onda probajte sa sledećim prirodnim lekovima da rešite situaciju:

Upotreba alkohola

Verovatno najdelotvornije sredstvo protiv zubobolje. Naime, neće biti potrebe da ga pijete, iako verovatno u tom trenutku i imate želju, jer više ne znate koliko možete da izdržite. Sve što će biti potrebno jeste da uzmete gutljaj nekog jačeg alkohola i da ga zadržite u predelu zuba koji vas boli. Najbolje bi bilo da za to koristite domaću rakiju. Ono što se u tom trenutku dešava jeste da vam ta strana utrne malo i onda se bol smanjuje i nije više tako intenzivan. Ako pre nego što se uputite u stomatološku ordinaciju koristete alkohol, onda to morate da naznačite vašem stomatologu.

Crni i beli luk

Beli luk poznat kao lek za gotovo sve bolesti, pa tako i ovom slučaju može da posluži da vam ublaži iritantan bol zuba. Isti je slučaj kao I sa alkoholom. Naime, biće potrebno da oljuštite čen belog luka, da ga malo izgnječite, kako bi pustio svoje sokove i da ga tako prislonite na zub koji vas boli. Zašto će bol prestati? Pa zato što beli luk sadrži alcin, a on se smatra prirodnim antibiotikom. Kada je u pitanju crnu luk, njega nećete morati da držite direktno na zubu, već možete da napravite oblogu, koju ćete držati na obrazu na mestu gde se javlja bol.

Čaj od nane i čista nana

Neprijatni bolovi mogući su i posle hirurških intervncija, a u tim slučejavima, pravilo je da se nakon istih, da li to bili zubni implanti i njihova ugradnja ili nešto drugo pije dosta tečnosti. Isto tako bolesnom zubu nekada može da prija i toplota iako uglavnom svi pribegavaju korišćenju ledenih obloga. Prvo treba pokušati sa čistom nanom. Odnosno, potrebno je da koristite osušenu nanu, koju ćete direktno staviti na zub koji vas boli i tako držati koliko god možete. Što duže to bolje. Ako vam ovo dosadi, onda možete da skuvate i čaj od nane, koji će vam takođe veoma značiti.

caj

Ako bol ne prestaje – pravac stomatološka ordinacija

Ako ste na razne načine pokušali da eliminišete bol i niste uspeli, a onda ste pribegli i antibioticima i ni to vam nije pomoglo, onda je vreme da ozbiljno reagujete. Pronađite najbližu stomatološku ordinaciju i uputite se ka njoj. Kada je u pitanju hitna intervencija i kada vi ne možete fizički da izdržite, vrlo je verovatno da će vas većina stomatoloških ordinacija odmah primiti. Određene stomatoloske ordinacije rade i noću, tako da i to treba imati u vidu, jer ako vam se dogodi teška situacija, da znate kome možete da se obratite.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *