Čini se da Holden Kolfild u današnjem vremenu sigurno ne bi poželeo ništa drugo da bude do lovac u žitu. Da, da, ponovo bi to bio sigurno. Baš kao što bi Selindžer svog junaka ponovo stavio da lovi decu koja trče ka ivici provalije gde se sam glavni junak nalazi. I to je sve.

A evo i zašto.

Za Holdena Kolfilda se može reći da je i junak našeg, ovog modernog vremena, a ne samo popularnog romana Lovac u žitu. Razlog tome nije samo zato što današnje vreme se ne razlikuje mnogo od vremena opisanog u ovoj knjizi, već i zato što ipak treba ponoviti svima zdravorazumske misli jednog šesnaestogodišnjeg mladića koji se baš i nije mnogo pronalazio u svetu u kojem je živeo. I da, koje god da je vreme u pitanju, mlade ljude svakako muče problemi mladih ljudi. No, u romanu je najviše istaknuto baš to foliranje koje predstavlja, uslovno rečeno, bolest savremenog društva koje je danas izraženo više nego ikada.

Zašto je danas „Lovac u žitu“ tako aktuelan?

Danas se samo postavlja pitanje da li je foliranje izraženije više zbog društvenih mreža ili su ovi savremeni načini komunikacije zapravo učinili da prava čovekova priroda izađe na videlo. Da li se danas više koristi prilika da se bude nešto što nismo i da se predstavimo u lepšem i drugačijem svetlu? Čini se da su danas svi više pametni na Tviteru, mnogo lepši na Instagramu, a tek kako se provodimo ako uživo prenosimo naš izlazak ili odlazak na koncert, predstavu ili svirku.

Ipak, za glavnog junaka, za Kolfilda se može reći da je mnogo popularniji bio i pre svih filmskih buntovnika sa filmskog platna, poput Dina ili Branda. Možda je razlog tome što je Selindžerov roman uticao na stvaranje kontrakulture koja je iznedrila hipike, dovela do rokenrol revolucije i drugih subkultura koje su i danas aktuelne.

Ali Kolfild ne pripada nijednoj grupi i nije ga moguće zamišljati u grupi istomišljenika, jer je drugačiji i jer odudara od grupe. Zato ne čudi kada mladi buntovnik oseća prezir prema svemu oko sebe. Upravo zahvaljujući svevremenoj temi, Selindžerov roman je i danas i te kako aktuelan, a uz to bi trebalo da bude i knjiga koju svako obavezno treba barem jednom da pročita.

Koji je vaš omiljeni citat iz romana Lovac u žitu?

Jedan od najupečatljivijih citata svakako jeste citat o životu, gde Selindžer kaže da je život igra u kojoj se funkcioniše onako kako to pravila nalažu.

Neka dela pročitate jednom i nikada više. Nekima se uvek vraćate. E pa upravo jedna od takvih knjiga je i roman „Lovac u žitu“. Koliko god se činilo da knjige više nisu u modi, prelistajte ovo Selindžerovo delo i shvatićete koliko istine ima u redovima koje je on napisao pre više od čest decenija, a koja se i te kako odnose na doba u kojem mi danas živimo.

I da, javite koji vam je omiljeni citat. Sigurni smo da nećete moći samo za jednu Selindžerovu misao da se odlučite.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *