Zna se da uglavnom lajmsku bolest prenose krpelji. Zato je u ovom slučaju preventiva najbolja. Elem, lajmska bolest se nekada teško razaznaje, čak nekada i posle nekog određenog vremena.

lajmska bolestDakle, nije uvek tako lako naslutiti da se radi o lajmskoj bolesti. Treba znati da je nekada i samim lekarima teško da procene da li se radi o toj bolesti ili o nekoj drugoj ili o običnom gripu i slično. Dakle, lajmska bolest ima simptome i drugih bolesti, te je zbog toga vrlo specifična. Međtuim, postoji niz simptoma koji mogu da ukazuju na lajmsku bolest, ali to ne znači da vi sami treba da donosite dijagnozu, već to samo znači da treba odmah da se javite lekaru ukoliko imate neke od simptoma.

Prvi simptom – crvenilo na mestu ujeda

Kada vas krpelj ujede to nećete osetiti verovatno. Naime, on sadrži neku vrstu prirodnog anestetika, te vas zbog toga neće ništa zaboleti. Međutim, nakon nekog vremena videćete crvenilo, odnosno neku vrstu osipa na mestu gde vas je ujeo. Ono što je jako važno da znate jeste da to crvenilo neće činiti da se osećate nelagodno. Dakle, neće svrbeti, neće vas boleti, niti će izazivati bilo kakvu reakciju. Primetićete da je nešto čudno onog trenutka kada crvenilo, odnosno taj crveni osip bude krenuo da se širi po celom telu, odnosno na više nekim tačaka na telu.

Simptomi slični gripu

Kao što smo već napomenuli mogu da se jave simptomi koji su slični gripu. Dakle, temperatura je prisutna, zatim groznica koja obično ide uz temperaturu, onda opšta malaksalost, glavobolja. Temperatura se obično kreće oko 37 stepeni, dakle nije visoka i onda svi koji imaju ove simptome misle da je reč o običnom gripu, prehladi, groznici, koja će proći kroz nekoliko dana. Međutim, ukoliko vam se ovo dogodi leti, onda treba da znate da je vreme za proveru.

Ozbiljniji simptomi mogu se javiti kasnije 

Dakle, ne završava se samo na ovome. Bolest dalje napreduje i izaziva druge simptome, zbog kojih ćete biti sve sigurniji da se radi o lajmskoj bolesti .Dakle, javiće se i bolovi u zglobovima, zatim doći će i do oticanja zglobova, a mogu vas početi boleti i kolena. Zatim osetićete neku vrstu ukočenosti u celom telu, prevashodno u vratu. Glavobolje koje su se javile u početku sada će biti pojačane, a malaksalost će takođe doći kao posledica. Ovi simptomi se ne javljaju mnogo, dolaze tek nakon nekoliko nedelja. Mogu da potraju samo nekoliko dana, ukoliko imate sreće, međutim, mogu da potraju i nekoliko nedelja. Zato treba reagovati što pre.

Može da zahvati očni živac i srčani mišić

Lajmska bolest može da zahvati i srčani mišić i očni živac. Takođe, vrlo je moguće da će zahvatiti i nerve u lobanji. Tako da ovo je prilično ozbiljna bolest, posebno ukoliko se njeni simptomi zanemaruju.

Lajmska bolest je izlečiva

Nemojte da se brinete, lajmska bolest je u potpunosti izlečiva. Lekari kažu da se simptomi nakon lečenja mogu vratiti, ali to je neki period koji mora da prođe. Nakon toga, kada ojačate imunitet, koji vam je tokom lajmske bolesti oslabljen, onda dolazi značajno do poboljašanja, naravno i do izlečenja. Više o lečenju lajmske bolesti možete pročitati ovde.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *