Svi jedva čekamo taj dan, taj 31. decembar u ponoć, kada se kazaljke poklope i dođe nam Nova godina. Imamo utisak da ćemo sve ružno ostaviti za sobom, a lepe uspomene poneti. Ta noć je posebna, jer tada ne znamo za probleme, za tugu, ljubomoru, zavist. Tada želimo samo najbolje i za sebe i za bližnje i nadamo se da će nam se ostvariti. Većina nas počne da razmišlja još u oktobru kako proslaviti i organizovati najbolji doček Nove godine. Cilj nam je naravno da bude bolji od prošleg i savremeniji.


Običaji za doček Nove godine

Doček Nove godine organizuje se širom sveta. Svaki narod uz svoje posebnosti obeležava taj dan. Kod nas se proslavae koje organizuju klubovi za doček Nove godine 2019 Beograd smatrau gotovo običajem. Međutim, Nova godina treba predstavljati nešto sasvim drugo. Simbolično predstavlja obnavljanje života i to ispraćanje stare godine, a dolazak nove predstavlja i društveni, kulturni, religijski događaj. Ranije su se za doček Nove godine okupljale porodice, veče za porodicu i bližnje. Par dana pred događaj kupuju se prirodne ikebane ili jelke, pa se ukrašavaju što razbojnim ukrasima, a potom svećice kače na prozore. Samo što više da sija. Osmišljavaju se pokloni i kupuju za najbliže. Mama i baka pripremaju obilnu večeru, prepunu raznovrsnih jela, slatkiša.

Nema veze što sve to goji, u toj noći je oprošteno. Obavezno muški članovi porodice obezbeđuju piće, sokove za decu,a za malo starije dozvoljeno je vino. U toploj atmosferi, uz čari divne muzike i osmehe svojih najbližih, doćek Nove godine je zagarantovano najbolji. Doček Nove godine bio je glavni razlog da ljudi doputuju i iz inostranstva kako bi sa porodicom proveli to veče uz čestitanja i želju da takvih dana bude što više u novoj godini.

Da li je i danas tako?

U prethodnom delu mogli ste da pročitate i da se podsetite kako se slavila Nova godina. Verovatno su se mnogi pronašli i do skoro su verovatno tako proslavljali. Ali kako godine prolaze, brzo i sa mnogim promenama, tako se i doček Nove godine 2019 menja. Iako su porodične večere ide se u restorane, stariji članovi proslavljaju uz TV ili eventualno u nekim penzionerskim udruženjima. Mladi hrle u poznate klubove, kafane, u što oskudnijoj odeći, a mladi parovi bi u neki velelepni grad da uz vatromet i zagrljaj dočekaju Novu godinu. Svako u skladu sa svojim godinama i mogućnostima može da priušti doček Nove godine kakav želi. Neki se organizuju pa prave kućne žurke, a neko opet voli da se skloni pod „planinu jorgan“ i da to veče prespava.

Bez obzira kako slavite, treba da uvek tu noć organizujete najbolje. To je vreme kada zamislite mnoge želje koje težite da ispunite, vreme za zaljubljivanje, vreme za pomirenja, vreme za zaborav. Imate razne mogućnosti pa možete da izaberete šta želite. Samo nosite sa sobom dobro raspoloženje i veče će biti savršeno. Ne mora biti tradicionalno kao nekad, može biti sasvim novo sa čarima modernog. Svakako posle dobre žurke, vina, odmorite se dobro i prvi januar iskoristite da provedete sa onima sa kojima niste mogli, ako niste u mogućnosti da se vidite, pozovite telefonom. Ne dozvolite da se neko oseća usamljen. Biće i vama bolje, osetićete se ispunjeno i nasmejano zakoračićete u novu borbu sa danima koje nosi Nova godina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *