dostava2

Gastronomska scena jednog grada se uvek ocenjuje prema raznovrsnosti ponude i kvalitetu usluge. Iako je naša prestonica uvek imala dobre restorane u kojima su radili najpoznatiji kuvari, doručak u Beogradu je dugo bio zanemarena kategoraja. 

Još u vreme socijalizma podrazumevalo se da radnici i učenici doručkuju kući, a ako to nije slučaj, da ukoliko nemaju obezbeđen obrok na radnom mestu ili u školi, doručak kupuju na trafici. Kao jedan od simbola socijalističkog vremena ostale su poznate čuvene trafike na kojima su se kupovali kifla i jogurt. 

Kao što je i normalno, trafike je pregazio zub vremena pa je doručak u Beogradu počeo da se kupuje u pekarama. U početku su to bila samo lisnata testa, burek, pite i gibanice, naravno i dalje su neizostavni deo ponude bile kifle, perece i sve ono što je bilo u skromnoj ponudi na trafikama. Kako tržišna pravila nalažu, vlasnici pekara su se trudili da uvek imaju bolje i kvalitetnije proizvode od drugih, pa se i ponuda širila, a proizvodi su postajali sve kvalitetniji.

I dalje se, ako prošetate nekom beogradskom ulicom rano ujutru, mogu videti nepregledni redovi kupaca ispred pekara oko kojih se širi opojni miris sveže ispečenog lisnatog testa i sira. Može se sa sigurnošću reći da su pekare zaštitni znak naše prestonice kada je doručak u Beogradu u pitanju, pa se strancima koji posećuju našu zemlju preporučuje da makar jednom svrate i probaju vruć burek, pite ili neke druge đakonije koje se nalaze u vitrinama pekara.

Moderni doručak u Beogradu – vreme zdrave ishrane donelo je velike promene

Kao što je i normalo, ponuda za doručak u Beogradu se značajno promenila i proširila u poslednjih nekoliko godina. Iako se još uvek mogu videti redovi ispred pekara rano ujutru, jer je to i dalje za mnoge najpraktičniji doručak koji mogu da ponesu na posao, sada se za doručak u Beogradu mogu kupiti i zdraviji „fit“ obroci. Tu promenu je inicirao trend zdrave ishrane koji se raširio među stanovništvom Srbije. 

Sada se za doručak mogu kupiti i mešavine pahuljica sa grčkim jogurtom i voćem, kao i zdraviji obroci za poneti. To su uglavnom tortilje sa omletom, salatom, avokadom i suhomesnatim proizvodima. Čak su se otvorile i specijalizovani restorani, pa se za doručak mogu naći keto varijante, proteinske palačinke, vafli. Najveća revolucija na tržištu brze hrane u Beogradu je stigla kada su se otvorile gluten free pekare u kojima i celijakičari i osobe alergične na gluten mogu da kupe peciva i sendviče.

Doručak u Beogradu u ekskluzivnim restoranima

U poslednje vreme se popularizovao trend odlaska na doručak u restoran. To se uglavnom radi vikendom, a mnogi ljudi čak, umesto radnog ručka ili večere, organizuju poslovni sastanak za vreme doručka. Restorani za doručak u Beogradu nude veliki izbor jela internacionalne kuhinje, omlete, vafle ili nešto slično. U bogatoj ponudi za doručak čak i u malo boljim restoranima se mogu naći jela domaće kuhinje, pa tako možete uživati u kačamaku, palenti, popari i prženicama.

U etno restoranima možete uživati i u nekoj vrsti zlatiborske lepinje sa sirom, kajmakom i jajima. Ovo je posebno interesantno ukoliko imate goste koji nisu iz Srbije pa im želite pokazati kako naša kuhinja izgleda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *