Pojava i razvoj led rasvete zauvek su promenili tržište rasvete. U odnosu na klasičnu, ova vrsta rasvete nalazi se u velikoj prednosti iz više različitih razloga kao što su izuzetno dug životni veki, smanjena potrošnja električne energije ili ekološka čistoća. Pojedini veruju da je jedini razlog iz kojeg led rasveta još uvek nije u potpunosti zamenila klasičnu njena visoka cena. U daljem tekstu saznajte iz kojih to sve razloga, klasičnu rasvetu treba da zameni sve popularnija LED rasveta.

Energetska efikasnost led rasvete

Led rasveta upotrebljava oko pedeset procenata manje električne energije od tradicionalne, klasične rasvete. Takođe, led izvori svetlosti emituju svetlost u specifičnom, željenom pravcu za razliku od konvencionalnih izvora svetlosti koji svetlost emituju u svim pravcima. Ovakva mogućnost direktnog osvetljenja kod led rasvete omogućava još manju upotrebu električne energije.

Košta više, ali „živi“ duže

I dok klasične sijalice menjate svakih mesec ili dva dana, to nije slučaj kada su u pitanju led sijalice. Njihov životni vek mnogo je duži. Kvalitetni led izvori svetlosti mogu trajati i do pedeset hiljada sati, a ponekad i duže. I mada su na prvi pogled skuplje, njihova energetska efikasnost i dug rok trajanja, na duge staze ih čine jeftinijim od konvencionalnih.

led-rasveta

Led rasveta ne emituje ultraviolentno zračenje

Manje od deset procenata snage klasične rasvete pretvara se u svetlost, dok se ostalih devedeset procenata pretvara u toplotu, infracrveno i ultraviolentno zračenje. Prekomerna toplota i ultraviolenti zraci koje klasična rasveta oslobađa sigurno da nisu zdravi za ukućane. Za razliku od njih, led izvori svetlosti emituju vrlo malo infracrvenog zračenja i nimalo ultraviolentnog.

Niske temperature za led rasvetu ne predstavljaju problem

Uključivanje običnih izvora svetlosti na niskim temperaturama zahteva viši napon. Za razliku od običnih, led izvori svetlosti savršeno dobro rade, kada su izloženi niskim temperaturama, čak šta više i bolje nego na višim. Zbog toga su oni odličan izbor za unutrašnje osvetljenje frižidera i zamrzivača, za osvetljenje prostorija sa niskim temperaturama poput hladnjača ili magacina, kao i za osvetljenje na otvorenom. Neka testiranja su pokazala da led izvori svetlosti funkcionišu i do pet procenata bolje na temperaturi od -5 stepeni celzijusa nego na +25 stepeni celzijusa.

Neosetljivost na naizmenično paljenje i gašenje

Dok je naizmenično paljenje i gašenje čest uzrok kratkog životnog veka tradicionalnih izvora svetlosti, led rasveta je na njih neosetljiva. Dobro  podnošenje varijacija u jačini napona jedan je od razloga njene dugotrajnosti.

Led rasveta maksimalno osvetljenje postiže momentom uključenja

Mnoge vrste rasvete ne obezbeđuju potpunu svetlost u momentu njihovog uključenja, već im je za postizanje maksimalnog osvetljenja neophodno i do tri, četiri minuta. To nije slučaj kada je u pitanju led rasveta, koja u momentu uključenja skoro momentalno, bez zakašnjenja, funkcioniše stoprocentno.

Ubrzan razvoj led tehnologije sa sve više poboljšanja na vidiku rezultirali su nešto nižim cenama i sve većoj pouzdanosti led rasvete, što je sjajna vest za sve. Nije samo energetska efikasnost razlog zbog čega led rasveti treba dati prednost u odnosu na običnu, već bi izbor trebao biti baziran na kombinaciji faktora među kojima su kvalitet, dug životni vek, neemitovanje ultraviolentnog zračenja i drugi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *