Kad god čujemo za nekog da je postao advokat odmah se u glavi stvara jedna drugačija slika o toj osobi. Posao advokata odiše određenim poštovanjem i dostojanstvom, pa zato ne iznenađuje što se mnogi dive takvim ljudima, pogotovo kad se zna koliki je i kakav put do advokature. 

advokatska-kancelarija

Prednosti bavljenja ovim poslom

Osećaj za pravdu i pomaganje drugima jesu najkvalitetnije ljudske osobine, stoga uvek želimo advokata za drugara, rođaka ili dobrog poznanika. Imati blisku osobu za advokata znači da u svakom trenutku možemo računati na racionalno mišljenje koje nekad iako ne želimo da čujemo prosto tako mora biti bez ulepšavanja. I ranije, pričalo se kako advokati „usta ne zatvaraju“ pa zbog toga ih neki nesigurni i ne vole baš, jer su uvek u centru pažnje s obzirom na opseg interesovanja koji imaju i informcije koje su stigle do njih. Često su verbalno nadmoćniji u raznim situacijama, pa čak i na porodičnom ručku ili u društvu. Dobre advokate prate i dobre retoričke osobine. Veoma su društveni i mogu govoriti na bilo koju temu. Možda ste baš vi bili „drveni advokat“ kada ste bili mali, kad kažete ono što ne treba da se kaže iako je to istina. A možda je neki drveni advokat među vama zapravo postao advokat. 

Mane ovog posla

Koliko god zvuči dobro i kolika god plata bila u pitanju, posao advokata nosi ozbiljne posledice po zdravlje, koje, ako se zanemaruju mogu dovesti do velikih problema. Advokat mora biti veoma  psihički snazna osoba. Kad god se javi neko kolebanje po pitanju pogleda na svet ono može prerasti u depresiju ukoliko se ne povede računa o tome. Radno vreme advokata nije fiksno, iako je recimo predviđeno da njegova advokatska kancelarija radi do 16h, advokat će svu tegobu svog posla poneti kod kuće, a neretko će i posle radnog vremena morati da priprema dokumentaciju ili se sastaje sa klijentima. Na žalost nekada će se desiti određene situacije na poslu koje nisu ispale kako valja, a nedovoljno stabilan čovek će pustiti da to razočaranje ovlada njime. Međutim, ukoliko želite uspesno da se bavite ovim poslom morate da trenirate svoju psihu. Biti advokat je jedno od najstresnijih zanimanja, zato nije čudna informacija da su upravo advokati u velikom procentu skloni depresiji, anksioznosti, nesanici i gojaznosti što je sve posledica stresa sa kojim ne umeju da se izbore. 

Saveti za balansiranje privatnog i poslovnog života

Ukoliko ste se prepoznali u našem tekstu, mi vam nudimo i neke savete koji će značajno uticati na oslobađanje od stresa, od vas se samo traži da date šansu. 

Bolje upravljajte svojim vremenom 

Organizacija svog vremena je ključna stvar, negujte ovu naviku, jer će vam olakšati obavljanje bilo kakve aktivnosti, ne samo one koje se tiču vašeg posla. Ukoliko ne možete imatu tu listu aktivnosti u glavi vi zapišite na papir. Vrlo je važno uspostaviti takav sistem da se zna kada je vreme za posao, kada za ishranu, kada za kućne poslove, a kada vreme za uživanje. 

Nađite hobi

Pronađite neku aktivnost koja će uticati na to da malo zaboravite na posao ili druge probleme. Taj hobi ne mora biti nešto u čemu ste dobri već bilo šta što vas opušta. Crtajte, igrajte, pevajte, pišite, pravite nameštaj, šta god vas čini srećnim i relaksiranim!

Posao ostaviti na poslu

Naučite da je vaše radno vreme do tad i tad i da apsolutno posle toga ne morate više time da se bavite! Takođe, naučite se da kažete NE, verujte nam, biće vam mnogo bolje posle toga. 

Primajte klijente u toku dana

Nakon obavljenog posla, odite kući, uživajte sa svojom porodicom i u vremenu koje ćete posvetiti sebi!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *