Oprečna su mišljenja o tome da li dete uopšte treba da ide u vrtić ili ne. I ako treba, u kom uzrastu je idealno da krene.

Naravno, postoje situacije kada se to uopšte ne dovodi u pitanje, prosto zato što roditelji nemaju na raspolaganju drugu opciju. Kada njihovi roditelji nisu živi ili iz nekog razloga nisu u mogućnosti da  paze decu, nema druge mogućnosti do vrtića. U određenim slučajevima se roditelji odlučuju za angažovanje bebi sitera, ali je to ipak ređe slučaj.

ranac za vrtić

Zato i nije baš uopšte dobro komenatrisati takve roditeljske odluke, jer su one sigurno donete u najboljem interesu deteta, a na osnovu celokupne situacije u toj porodici.

Svakako, kad je dete mlađe, lakše i prođe kroz period privikavanja na vrtić.

Već kako dete odrasta i shvata da će biti razdvojeno od roditelja, može da dođe do određenih poteškoća u privikavanju. Ali sve se to da rešiti, pa čak i uz adekvatnu stručnu pomoć, ukoliko bude bilo za tim potrebe.

Ispoštujte period privikavanja

Vrlo je vrrovatno da će vas vaspitači posavetovati da dete dovodite na početku samo na par sati, kako bi se što jednostavnije i lakše priviklo na polazak u vrtić.

Nekim mališanima je potreban kraći period da bi se na tu situaciju navikli, a nekima duži. Najbitnije je, u tome su saglasni stručnjaci koji rade sa decom, ne ubrzavati ih.

Svako dete će na svoj način i u skladu sa uzrastom da prihvati činjenicu da će u određenom periodu dana biti odvojeno od roditelja.

Priprema deteta je ključna

Kada kažemo priprema, ne mislimo na kupovinu potrepština za vrtić, već na psihološku pripremu deteta.

Sigurno je da vam rančevi za vrtić, kutijice za užinu i patofne, neće nigde pobeći. U krajnjoj liniji, sve to možete kupiti i kada dete već krene u vrtić.

U suštini je mnogo bitnije da pokušate da mu objasnite da će tamo biti sa s drugarima i da će mu u vrtiću biti lepo. Ipak, sve to zavisi umnogome i od uzrasta deteta.

Ako ima recimo 2 ili 3 godine, neće baš mnogo vredeti da mu objašnjavate šta ga očekuje u vrtiću. Ali ako ima recimo 5 godina, onda je i te kako važno da mu ne priredite neprijatno iznenađenje i jednostavno ga samo odvedete u vrtić i tamo ostavite. Gotovo je sigurno da će dete u tom uzrastu to prilično loše prihvatiti i imati revolt prema boravku u vrtiću, čak i ako je on najlepši i najbolji.

Neka dete izabere šta će nositi u vrtić

Omogućite mališanu da učestvuje u kupovini onoga što će nositi u vrtić.

Nije nužno da kupite detetu omanji ranac, a posebno ukoliko ima 5 ili 6 godina, jer takvi rančevi za decu mogu biti iskorišćeni čak i za prvi razred.

Svakako morate kupiti ili poneti od kuće papuče, koje će dete nositi dok boravi u vrtiću.

Iako mnogi roditelji na to zaboravljaju, već se fokusiraju na pribavljanje stavri koje traže vaspitači, za dete je vrlo važno i da makar prvih dana boravka u vrtiću nosi i svoju omiljenu igračku. Na taj način će imati neki komadić, koji ga vezuje za kuću i roditelje, pa bi trebalo i da mnogo lakše prođe kroz čitav period privikavanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *