virus-4030721_1280

Zašto su privatne laboratorije toliko popularne? Bez posete specijalisti možete tražiti biohemijske analize i skratiti proces do dobijanja rezultata.

I sami rezultati su brže odrađeni, a svojom mrežom kontakata lako se uzorak iz nekog manjeg grada može poslati na analizu u privatne laboratorije u Beogradu, Novom Sadu ili drugom mestu u Srbiji pa i inostranstvu.

Koje kriterijume privatna laboratorija mora da ispuni zbog Covid-19?

Borba sa Covid-19 još uvek traje. Strah od drugog talasa je i dalje prisutan. Sa mesecima borbe iza nas imamo mnogo više podataka o načinu detektovanja virusa i borbe sa njim. Laboratorije moraju da poseduju stručan i obučen kadar koji zna da se ponaša u skladu sa situacijom pre uzimanja uzorka, za vreme uzimanje uzorka i nakon uzimanja uzorka.

Radnici moraju imati opremu najvišeg stepena zaštite jer se nalaze na malom odstojanju od potencijalno zaraženih osoba.  Testiranje se vrši u kombinaciji sa informacijama o trenutku kada se kontakt sa zaraženim ostvario, ali i simptomima koje pojedinac ima. To je bitno jer mora da protekne određeni period pa da se virus dovoljno namnoži u organizmu da bi ga standarni testovi detektovali.

Za sada postoji samo nekoliko načina ispitivanja prisustva Korona virusa u organizmu, a najčešći je brzi test iz krvi i PCR test koji se uzima brisom nosnog dela ždrela. Radnici bilo koje laboratorije koja ponudi usluge ovog testiranja bilo da je reč o malom mestu, glavnom gradu ili na primer privatne laboratorije u Novom Sadu, moraju da znaju pravilno uzorkovanje jer ako se uzorak ne uzme sa ciljanog područja test može biti lažno negativan.

Sva lica koja sumnjaju na zarazu moraju da imaju poseban tretman u laboratorijama. Ne treba da dele prostor sa drugim klijentima, treba da se što manje zadržavaju u prostoru i nakon odlaska treba primeniti detaljnu dezinfekciju i provetravanje prirodnim putem.

Zašto će privatne laboratorije biti izbor mnogih?

Kada pogledate pretragu za neki veliki grad na primer „laboratorije Beograd“  videćete na desetine ponuda. Šta je njihova prednost?

Za laboratorije Beograd, Novi Sad i veći gradovi su zapravo centri osnivanja delatnosti. Ovde su otvorene prve laboratorije. One su kroz dugi niz godina uspele da usavrše svoje metode, da imaju savremenu opremu i ljudstvo koje se susrelo sa velikim brojem pacijenata pa imaju znanje i kapacitet borbe i sa novom zarazom.

Takve privatne laboratorije u Novom Sadu, Beogradu itd…su svojim širenjem posla otvarali manje laboratorije širom zemlje i tako prenosili znanje na sve zaposlene i u unutrašnjosti. Kombinovanim aktivnostima neće im biti problem da sarađuju sa svojim ispostavama pa da jednake uslove pruže u svakoj privatnoj laboratoriji u zemlji jer su se susreli sa brojnim analizama teških stanja.

Testiranje na Korona virus će biti nastavljeno i u periodu koji sledi. Doćiće trenutak kada će to biti jedna od  standardnih usluga u većini laboratorija. Privatne laboratorije i sada imaju znanje i stručne kadrove za najveće izazove pa će i svaka trenutna vrsta testova ali i buduće tipove analiza sigurno biti moguće pravilno odraditi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *