Kupovina vlastitog stana je definitivno jedna od najvećih i najvažnijih kupovina u vašem životu i definitivno se ne kaže za džabe „Ne kupuješ kuću!“ prilikom svakodnevnih premišljanja i donošenja sitnih odluka. Dakle, oko svega je dozvoljeno ne razmišljati previše, osim u situacijama kada treba da uložite novac u sopstvenu nekretninu. I kad smo već kod ulaganja novca, sigurni smo da zaista želite da triput premerite i jednom presečete, zato vam u nastavku otkrivamo nekoliko (podrazumevanih) sitnica na koje treba da obratite pažnju prilikom kupovine ovakve vrste. Neka stavka će možda zvučati banalno, ali na neku garantovano do sada niste ni pomislili!

Tip nekretnine

Pre svega, treba postaviti sebi logično pitanje – sa koliko budžeta raspolažem? Nakon toga, krećete u potragu za svojim domom iz snova. Dakle, u zavisnosti od toga koliko novca imate na raspolaganju, ali i drugih ličnih preverencija, najpre odlučite da li želite da kupite stan ili kuću. Početna selekcija „kriterijuma“ će vam pomoći za donošenje daljih odluka. Takođe, ako birate stan, razmislite o tome da li u obzir dolaze i sutureni i potkrovlja ili samo „spratni“ stanovi.

Lokacija

Nakon što ste, recimo, odlučili da kupite stan, razmislite o tome da li želite da se on nalazi na periferiji grada ili u centru. Dalje, koja opština dolazi u obzir i koji kraj vam se najviše dopada. Razmišljajte i praktično – da li je ta lokacija dobro povezana sa ostatkom grada, da li su vam na raspolaganju sve bitne „ustanove“ poput škola, vrtića, prodavnica, banke, pošte… Šta god da vam je potrebno! Nije poenta da živite „bogu iza nogu“ sasvim sami i bez ičega što vam je neophodno za funkcionalan život.
Kvadratura
Polako sužavamo izbor. Vreme je da odlučite koja veličina stana vam odgovara. Garsonjera, veći ili baš veliki stan, u zavisnosti od toga šta sa tim stanom planirate i kome je namenjen – celoj porodici, studentu, mladom paru i slično.

Gradnja

Neki veruju da je stara gradnja bolja jer ima bolju izolaciju, dok je nova sa zidovima kao od papira. Tu je i pitanje stolarije – nova gradnja uvek ima bolju stolariju nego stara gde je ponekad sve u „raspadu“. Dakle, mnogo je razloga „za“ i „protiv“ za oba tipa gradnje, a kada o svemu tome razmislite, vidite sami šta vam je isplativije kada je kvalitet u pitanju.

Plan

Koju god veličinu stana da odaberete, plan stana je jako bitan, tačnije, to koje prostorije stan ima, kako su raspoređene, da li stan ima terasu ili ne (nekome je terasa jako važna, na primer) i ostalo. Razmislite o tome šta vam je bitno i ne zalećite se. Ako vam ne odgovara što stan nema terasu i što je kuhinja povezana sa dnevnom sobom, ne kupujte stan pošto-poto, naročito što je neke stvari kasnije nemoguće doraditi i ispraviti.

Opremljenost

Ukoliko ste u potrazi za opremljenim stanom nema potrebe da trošite vreme gledajući prazne stanove, i obrnuto. Uštdite na svom vremenu i energiji, tako što ćete odmah opisati ono što vam ne odgovara. U slučaju da želite opremljen stan i takve stanove i gledate odmah obratite pažnju na to da li imate sve što vam je potrebno ili ćete morati da snosite dodatne troškove.

Grejanje

Grejanje je jako važno, a mnogi ne obraćaju toliko pažnje na ovu stavku. Prilikom odabira stana, obratite pažnju na to da li je grejanje na struju ili gas, da li vam je na raspolaganju centralno grejanje ili možda čak i podno grejanje, u zavisnosti od toga koliko je stan luksuzno opremljen. Najlakše će vam definitivno biti ukoliko se odlučite za centralno grejanje jer sa njim najmanje razmišljate, ali ako pak želite da uštedite, grejanje na struju ili čak loženje kao vid grejanja mogu da budu dobra ideja. Da biste doneli ovu odluku, osim toga koliko ste spremni da izdvojite novca za grejanje godišnje, imajte u vidu i to da li je stan na sunčanoj strani, da li ima dobru izolaciju i stolariju, kako biste zaista mogli dobro da zagrejete stan bez mnogo potrošenog novca.

Komšiluk

Na kraju, prilično je važno i to u kakvom ćete komšiluku živeti, kako u samo zgradi, tako i mimo nje. Mnogi roditelji će želeti miran i osvetljen kraj zbog dece, bez mnogo saobraćaja i gužve, biće im bitno i zelenilo, a možda i neki park za decu. U tom smislu, kada obilazite stan, bacite pogled kroz prozor i osmotrite okolinu – da li je to zaista ono što želite da gledate u narednim godinama?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *