Ono što će vam svaki dekorater reći – zavese čine sobu onakvom kakvu želite, ali samo ukoliko ih odaberete pravilno. Dakle, kada pričamo o tome kako da tretirate prozore, bitno je da znate da je sve pitanje boje i materijala, dužine i slojeva, i odluke da li da zavesu kupite u prodavnici, ili da vam je vaš krojač sašije.

Kao i obično kada je potrebno doneti toliko pravih odluka na temu u kojoj nije svako od nas ekspert, dobro je saznati šta kažu stručnjaci. Kako uspešno proći kroz put selekcije, ne gubiti živce i odabrati pravu zavesu za svoj dom?

Boja i materijal

Vrsta materijala je na ovu temu esencijalno pitanje, jer će ona diktirati koliko dobro vaša zavesa funkcioniše u datom prostoru, i koliko će vam biti dugotrajna. Ukoliko je materijal pretežak, pri izvlačenju i širenju ona se možda neće lepo savijati. Ukoliko je prelak, možda neće padati lepo.

Savet sručnjaka je da odabrani materijal postavite prema prozoru, i da ga skupljate i širite kao da svirate harmoniku. Ukoliko se kada ga pustite ponaša kao lebdeći deo krinoline, budite sigurni da neće lepo padati ni na vašem prozoru. Pri tom, koristite parče materijala od bar metar i po dužine, jer kraći komadi, neće pokazati da li je to prava tkanina za zavesu.

uredjenje doma

Takođe, upamtite da će zbog sunčeve svetlosti materijal vremenom da izbledi. Tako da ukoliko soba za koju kupujete zavesu, dobija puno svetlosti, pametnije je izbegavati svetlije boje, jer one brže blede. Opšti savet je da se držite neutralnijih boja, jer se one praktičnije uklapaju sa nameštajemm, i eventualnim promenama koje ćete vremenom praviti u svom enterijeru.

Što se tiče materijala, lan, svila i somot su ono što treba da tražite. Oni najbolje vise i padaju, i pravi su odabir za dekoraciju prozora. I dok je u privatnim domovima najčešći, s pravom, izbor svila, hoteli se drže somota ili recimo tvida – materijala koji sprečavaju previše svetlosti u sobi, i zadržavaju toplotu unutra.

Dužina

Koliko iznad prozora treba postaviti karnišnu? Što je više podignete, to ćete više dobiti na visini prostorije, tako da dekorateri enterijera sugerišu da to bude nekih petnaestak centimetara iznad prozora, dok je za dramatičniji efekat, moguće preći i dvadeset centimetara. Za tradicionalniji izgled, na izmerenu dužinu, od karnišne do poda, dodajte još neki centimetar, dok je značajniji dodatak centimetara pogodniji za neki moderniji pogled.na temu dužine zavese.

Što se tiče širine, na širinu prozora dodajte sa obe strane deset do petnaest centimetara, i zatim duplirajte broj. Samo tako možete biti sigurni da će zavesa izgledati baš onako kako treba, bogato i slojevito. Za one koji žele zavesom da se odbrane od sunca, ti dodatni centimetri sa obe strane, su veliki plus jer će zaustaviti i zrake koji se prikradaju.

Sašivene po meri, ili sa police prodavnice?

Prednosti su jasne, i one su uvek na strani šivenja po tačnim merama. Mana je takođe poznata  – viša cena. Pri kupovini obratite pažnju i na detalje, kao što je podatak kakva vrsta čišćenja tog materijala je dozvoljena. Najlošija opcija je uvek da je operete sami i nadate se najboljem. Odlazak u perionicu veša, ili poseta hemijskom čišćenju, najsigurnije su varijante za dug i srećan život vaše zavese.

Sve u svemu, kada birate zavese za vas dom dobro obratite paznju, je je taj izbor itekako važan za izgled celokupnog enterijera.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *