Iako se pretpostavlja da upala desni kod dece nije česta pojava, imajte na umu da skoro 80% mališana ima problem sa gingivitisom. Upala desni ne samo da nije bezazlena pojava, već ako  se ne primeti na vreme i ne počne sa njenim rešavanjem, može da dovede do ozbiljnih problema. Međutim, upala desni kod dece nije da ne treba da bude glavni razlog za brigu, jer čim se primete simptomi, odmah treba da se reaguje.

Dečiji organizam još uvek nema u potpunosti stabilan i jak imunitet, pa ne čudi zašto su deca podložnija brojnim prehladama, virusima i infekcijama. Svakako, treba imati na umu da ni roditelji ne mogu potpuno da zaštite dete od pojava nekih oboljenja, tako da ako mislite da možete da držite sve pod kontrolom, to baš i nije tako lako.

Kako se dete razvija i raste, tako i njihov imunitet jača, ali da bi se formirao jak imunitet kod deteta neophodno je da dete ima zdrave navike, bilo da se radi o održavanju lične higijene, oralne higijene, načina ponašanja ili pravilne ishrane. Na taj način će dete biti zaštićeno od brojnih virusa i bakterija koje u pohod kreću čim imunitet deteta malo oslabi.

Roditelj – detetov najbolji prijatelj

Da biste neko oboljenje ili bolest uspešno suzbili, važno je da na vreme saznate za nju, tako da je kontakt sa decom i razgovor sa njima najvažniji. Tako ćete znati da li je sve u redu, da li ih nešto muči i imaju li nekih problema. Najvažnije je da ostvarite prijateljski odnos sa vašim detetom, jer će dete onda uvek osetiti potrebu da vam kaže ako nešto nije u redu, ako je primetilo da je došlo do nekih promena na njegovom telu ili do pojave krvi prilikom pranja zuba. U takvim situacijama važno je da detetu pružite podršku i ohrabrenje i da mu nijednim gestom ne pokažete da neka promena može izazvati strašne posledice, jer će se dete uplašiti i kasnije ako dođe do nekih promena ili ako ih zaboli nešto, neće smeti da vam kažu. Zato čim primetite da je došlo do promena ili vas je dete obavestilo da ima problem, reagujte odmah. Redovan pregled i rano otkriven problem uvek će biti uspešno rešen, u to budite sigurni.

Krenimo od jednostavnog primera. Naime, ukoliko dete primeti da se pojavljuje krv tokom pranja zuba, nemojte čekati već ga odvedite kod stomatologa na preged. Upala desni kod dece jeste česta i zato je treba lečiti na vreme. Iako je strah od čika doce više nego prisutan kod dece, važno da svom mališanu objasnite da je to za njihovo dobro i da će se sve brzo i bezbolno rešiti. Najvažnije je da se posaveujete sa sručnjakom, jer stomatolog se zato školovao, tako da prepusite donošenje zaključaka stručnom licu, nemojte da sami rešavate probematične situacije. Čak i ako je upala desni u pitanju, neka stomatolog odredi terapiju, jer to i jeste njegov posao. Vaše je da se pridržavate saveta lekara, jer ukoliko to ne budete uradili možete da dovedete do nekog kontraefekta upotrebom, možda nekog neodgovarajućeg leka ili tretmana, a sigurni smo da je to najmanje što želite za svoje dete.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *