Teza da sve što nam je potrebno možemo naći u kineskim prodavnicama, slobodno se može zameniti tezom da se sada sve može naći na internetu. Zato se i smatra da se budućnost trgovine upravo nalazi na internetu. Sve je više firmi koje bez obzira na svoju sferu poslovanja imaju web sajt, a mnoge među njima već imaju i svoje internet prodavnice, koje jesu drugi logičan korak u unapređivanju poslovanja.

Kako napraviti internet prodavnicu?

Nije lako odgovoriti na pitanje kako napraviti internet prodavnicu. Prvi korak u izradi internet prodavnice jeste izabrati odgovarajući domen, koji u svom nazivu može da sadrži ključnu reč ili ime firme. Može se desiti da je neki domen koji ste baš zamisli bude zauzet, pa se preporučuje da uvek imate i alternativu. Najbolji domen svakako je onaj koji u svom imenu sadrži i ključnu reč i ime firme, ali i on sa sobom povlači nekoliko rizika o kojima bi posebno trebalo voditi računa. Naziv domena ne sme biti dugačak.

Drugi stepenik u procesu pravljenja internet prodavnice jeste hosting. To je najvažnija tehnička stvar. Ako bismo pravili paralelu hosting je isto što i poslovni prostor/lokal u kome se nalazi prodavnica. Dakle, svi proizvodi nalaze se na tom hostingu koji je smešten na računaru, koji je povezan na mreži 24 časa. Stručnajci savetuju da to bude malo jači paket u odnosu na one koji postoje u našoj državi. Poslednja tačka jeste platforma, odnosno sam izgled prodavnice, a postoji veliki broj kako kupovnih tako i besplatnih rešenja za platformu vaše buduće internet prodavnice.

Internet prodavnica mora bude pregledna

Prilikom izrade internet stranice treba razmišljati i iz ugla potrošača. To znači da dizajn mora biti pregledan, da pretraga proizvoda ne zahteva mnogo vremena, već da sve bude jednostavno, kako bi mušterije požele ponovo da se vrate. Trebalo bi da budu podeljeni u nekoliko kategorija, u zavisnosti od vrste posla, a važno je i da samo naručivanje bude jednostavno, jer ljudi vole da to sve bude brzo, lako i u nekoliko koraka, u suprotnom njihovo zadržavanje će biti kratkotrajno, što svakako nije u prilog vlasnicima internet prodavnica.

internet-prodavnica

Ono što je glavna prednost internet prodavnica jeste da je za njeno otvaranje potrebno mnogo manje novčanih sredstava nego za otvaranje i održavanje prodavnice u nekom lokalu. Druga pogodnost jeste manje troškova za radnu snagu, jer u većini slučajeva sve to može da obavlja sam vlasnik iz svog doma i to može raditi sa bilo kog mesta, a sve što mu je potrebno jeste dobra internet konekcija i računar, a kako su i mobilni telefoni sve napredniji, svoj biznis može da vodi i uz pomoć pametnih telefona.

Web shop posebno važan onima koji se bave prodajom

Internet prodavnice nisu usko vezane za lokalne potrošače kao što su recimo maloprodajni objekti. Internet je tržište globalnog dometa, na kome promocije nisu toliko skupe, što ide u prilog svima koji su se odlučili da svoje proizvode prodaju ovim putem, jer brže mogu dopreti do novih tržišta koji fizički ne moraju da im budu blizu. Internet prodavnice nemaju fiksno radno vreme, tako da potencijalni potrošači mogu pogledati spisak proizvoda u svakom trenutku.  Izrada internet prodavnice najbolje je rešenje za one koji se bave prodajom, jer na ovaj način njihovi proizvodi postaju vidljiviji široj grupi potrošača.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *