Proteini iliti belančevine predstavljaju najvažniji gradivni element u našem organizmu. Pomaže nam u izgradnji, rastu i regeneraciji određenog tkiva. Pomažu nam kao enzimi, hormoni i antitela da zaštitimo naš organizam. Napravljeni su od aminokiselina koje su neophodne za život.

Proteinska hrana i njeno unošenje u naš organizam jesu od bitnog značaja. Kako postoji nezvanična podela na kompletne i nekompletne proteine, odnosno na proteine životinjskog (sadrže skoro sve aminokiseline) i biljnog porekla (potrebno je uneti više različitih biljaka kako bi sadržale sve aminokiseline), jasno je zašto nas od malih nogu navikavaju na meso. Naročito na crveno meso za koje se veruje da ima više proteina od bilo koje druge namirnice. Umajući to u vidu, kao i to da smo odrasli na Balkanu, reći svojima da ne jedete meso i da ste vegetarijanac ravno je mučenju i samoubistvu, jer „Odakle ćeš uzimati proteine da rasteš?“ Zbog toga je neophodno razbiti mit o mesu kao jedinom izvoru proteina i prikazati biljno carstvo proteina. U narednim redovima saznajte biljne izvore bogate proteinom.

Zeleno povrće

Zeleno povrce je značajan izvor proteina u vegetarijanskoj ishrani. U prvom redu brokoli i spanać. Naime, jedna soljica kupusa, spanaca, brokolija i slicnog lisnatog povrca sadrzi oko 5 grama proteina. Pored proteina, brokoli je bogat vitaminom C, a spanać cinkom. Pored lisnatog zelenog povrća tu je i grašak. Zelen i bogat proteinom, jer sadrži istu količinu kao švajcarski sir. Međutim, ne sadrži masti što ga čini idealnim u ishrani.

spanac

Žitarice

U žitarice spadaju razne integralne žitarice, kao i kinoa. Kinoa je najbogatiji biljni izvor proteina na svetu i jedna porcija sadrži 24g proteina. Preporucuju se kao dodatak obrocima koji sadrze kombinaciju zelenog povrca. Na taj nacin može se obezbedice potreban unos neophodnih aminokiselina u jednom obroku.

Avokado

Avokado je izvanredna biljka u ishrani vegetarijanaca, jer pored što je bogata kako proteinima i zdravim mastima, može se kombinovati uz razna jela. Uz salatu, salsu ili jednostavno na parče hleba od integralnih žitarica. Takođe, ukoliko ga pojedete uz zobenu kašu, vašem telu ćete obezbediti pravu proteinsku bombu da započnete novi dan. Zobena kaša je bogata i vitanom B6, a bije je glas da predstavlja nazdraviji doručak.

Soja i proizvodi od soje

Soja i proizvodi od soje, naročito tofu sir, predstavlaju vegetarijansko blago. Naime, soja predstavlja bogat izvor proteina da može da zameni čak i 100g odreska. U jednoj šoljici soje sadržano je 28g proteina. Iako prerada soje, tofu, sadrži manje proteina od nje, samo 8g. Međutim, njegovo bogatstvo je u tome što se može spremati na razne načine i mešati sa drugim izvorima proteina. Takođe, tofu je bogat magnezijumom i gvožđem.

Mahunarke i kikiriki puter

Vredno predstavljanja su i mahunarke. U njih spadaju sočivo, pasulj, kikiriki, grašak i mnoge druge biljke. Bogate su kako proteinima tako i drugim potrebnim mineralima i vitaminima te predstavljaju idealnu podlogu za mešanje. Ipak, njih treba konzumirati sveže, jer konzervirane sadrže manju količinu proteina. Proizvodi od mahunarki, suprotno konzerviranim, predstavljaju zavidan izvor proteina. Jedan od njih je i kikiriki puter.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *