Da li o knjizi sudite na osnovu korica? A o stanu na osnovu ekstrijera? Da li vam se dešavalo da vas na prvi pogled neugledna zgrada zapravo oduševi eksterijerom?

Svakako da je uvek enterijer prioritet. Uređenje stana i njegovo renoviranje zahteva brojne promene, a na vašoj listi zahteva odmah na vrhu trebalo bi da budu grejanje, stolarija i instalacije, zatim sve ostalo.

Čini se da je enterijer sada već prevaziđen, jer se po želji i meri sve priprema, stanovi se uređuju baš onako kako vlasnici požele, a kada dođe renoviranje na red, e onda nastaje muka. Zapravo, prava muka nastaje kada se budžet ne usaglašava sa željama, jer često želje ne idu ruku pod ruku sa mogućnostima. I šta onda?

E onda papir i olovku u ruke i krenite sa pisanje plana. Izdvojte važne i neophodne promene, a zapišite i one manje značajne promene koje biste želeli. Mnogima pri pomisli na uređenje stana odmah krenu misli o mogućim troškovima, iako nisu ni počeli sa renoviranjem. A često svi ti, uslovno rečeno, troškovi mogu biti znatno manji, samo ako dobro isplanirate radove u domu.

Nemojte po svaku cenu sređivati enterijer, ako ne postoje neke neohodne promene. Bolje napravite neke funkcionalne izmene, pa tek onda krenite sa dodatno dekoracijom doma. Ako se u pitanje dovodi grejanje, onda ga menjajte na vreme. Panelni radijatori na struju mogu biti spas za vas ove zime, samo ako se za njih odlučite. Odličan kvalitet, zagarantovana toplota, a sofisticiran dizajn nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Međutim, ako imate neke druge sisteme grejanja, a ne biste još da ih menjate, onda obratite pažnju na stolariju.

Ako su vam prozori stari, onda je vreme da ih promenite. Naime, ništa vam ne znače ni panelni radijatori, ni toplotne pumpe, ako vam je stolarija loša. Zato neka vam to uvek bude na umu, prvo stolarija i grejanje, pa tek onda sve ostalo.

Promene u eksterijeru

Uređenje stana ne mora samo da podrazumeva promene u enterijeru, već možete raditi i na eksterijeru. Naime, prilikom uređenja eksterijera moraćete više da se posvetite, jer ipak spolja mnogo više ljudi može da vidi kako vam dom izgleda. A ako želite da privučete pažnju prolaznika, onda se bacite na biranje boja za fasadu.

Krenimo od glavnog cilj, a to je kakav utisak želite da postignete. Koji stil želite, kakvu boju fasade, da li ćete nešto već viđeno ili nešto što bi moglo da odudari. Jeste li razmišljali o zelenoj boji za fasadu ili narandžastoj? Ne morate da budete isti kao ostali, izdvojte se po nečemu, makar to billa boja fasade vaše kuće.

Ako pak živite u stanu, onda uvek možete da promenite ulazna vrata i da se tako izdvojite od ostalih stanara u zgradi. Sve zavisi od žlje i ukusa ukućana. Uređenje stana nudi brojne mogućnosti. Renoviranje ne podrazumeva samo krušne stvari, već možete menjati i neke detalje, pa recimo možete staviti dugačiji otirač ispred vrata, možete dodati u stanu saksije za cveće, a samo od vas zavisi kakav celokupni utisak na goste želite da ostavite.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *